Diabetes en coeliakie
Wat hebben diabetes en coeliakie met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Toch blijken ze verwant. Wist u dat 5 procent van de diabetici (type 1) ook coeliakie …
Wat hebben diabetes en coeliakie met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Toch blijken ze verwant. Wist u dat 5 procent van de diabetici (type 1) ook coeliakie …
Alle diabetici hebben ermee te maken: bloed prikken en/of insuline spuiten. Bloed prikken gebeurt met lancetten en het spuiten van insuline met injectiemateriaal zoals pennaalden (en soms nog met insulinespuiten). …
Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat diabetici geholpen kunnen worden met Time Restricted Eating (TRE). Dit een manier van vasten. Onderzoekers Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen toonden aan …
Time Restricted Eating goed voor glucosewaarde diabetici Lees verder »
Veel mensen met diabetes type krijgen geen medicatie. Uit recent onderzoek van Nivel blijkt nu dat zo’n 50 procent van de nieuwe diabetes type 2 patiënten in het eerste jaar …
Helft nieuwe patiënten diabetes type 2 niet aan medicatie Lees verder »
Het Diabetes Fonds wil het drinken van frisdrank gaan ontmoedigen. Vooral jongeren zouden moeten minderen. Daarom pleit de belangenorganisatie voor belasting op suikerrijke dranken. Het kabinet zou deze belasting op …
In het verleden werden glucosemeters zo nu en dan gratis verstrekt. De meters werden bijvoorbeeld weggegeven via de apotheek of huisarts. Vaak ging het om meters van Accu-Chek en Bayer …
Koolhydraatarm eten kan grote voordelen hebben voor diabetespatiënten. Verminderde inname van suikers, zorgt ervoor dat u veel meer controle krijgt over uw bloedsuikerspiegel. Vraagt u uzelf nu af: ‘Dus hoe …
Bloedsuikerspiegel onder controle met gezonde suikers Lees verder »
De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA heeft een app van Tandem Diabetes Care goedgekeurd voor het toedienen van insuline. De app staat in verbinding met een gekoppelde insulinepomp die de diabetespatiënten dragen. …
Eerste app goedgekeurd om insuline toe te dienen Lees verder »
Mensen met diabetes overlijden eerder dan mensen zonder diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 ligt de levensverwachting vier jaar lager, bij type 1 gaat het zelfs om dertien jaar. …
We krijgen regelmatig vragen over een verschil in glucosemetingen. Een glucosemeter kan om 10 uur in de morgen, een ander resultaat geven dan om 6 uur in de avond. Ook …
Veel mensen met diabetes meten hun bloedglucose. Of het nu om type 1 of type 2 diabetes gaat. De bloedglucose kan momenteel op 2 verschillende manieren worden gemeten. Middels een …
Roche gaat stoppen met de Accu-Chek Performa productlijn. De zeer populaire glucosemeter zal binnen korte termijn niet meer geleverd kunnen worden. Apotheken, leveranciers en groothandels kunnen de meter al niet …
Heeft u hem al gezien? Onze nieuwe TV-commercial? In samenwerking met Wellion startte we een campagne om het zelf meten van glucose én cholesterol te promoten. Met de Wellion Luna …
Als diabetespatiënt is het belangrijk om goed op uw voeding te letten. Zo voorkomt u dat de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is. Met name een teveel aan suiker …
Het meten van uw cholesterolgehalte kan thuis worden gedaan. Dit gebeurt met een cholesterolmeter. Maar om de resultaten goed te kunnen begrijpen zal er eerst wat uitleg worden gegeven over …
Metformine is een geneesmiddel dat bij diabetes type 2 wordt gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en staat op de lijst van essentiële geneesmiddel van de WHO. …
Wat is metformine? En waarom wordt het gebruikt door diabetici? Lees verder »
Het is geen geheim dat diabetespatiënten vatbaarder zijn voor bepaalde aandoeningen. Maar ook lijkt diabetes invloed te hebben op een vervelende kwaal die nog steeds als taboe geldt voor veel …
Diabetici zijn uiteraard gebaat bij een gezond voedingspatroon. Vanwege een zwakker immuunsysteem hebben diabetespatiënten meer kans op gezondheidsklachten. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, wordt de kans op dergelijke …
De resultaten van een glucosemeting worden in Nederland afgelezen in de meeteenheid mmol/l. Dit staat voor millimol per liter. Een normale nuchtere waarde ligt tussen de 4 en de 8 …
Omrekenen van mmol/l naar mg/dl (en vice versa) Lees verder »
Voor diabetespatiënten is het ontzettend belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon toe te passen in hun dagelijkse leven. Soms kan een specifiek dieet een hulpmiddel zijn waarmee dit bewerkstelligd …
Tot het einde van dit jaar heeft u weer de mogelijkheid om over te stappen op een andere zorgverzekering. Vaak bespaart u tientallen euro’s op jaarbasis, dus het is de …
Diabetes en uw zorgverzekering 2021. Wat wordt vergoed? Lees verder »
Het is voor veel diabetespatiënten een vervelend proces: met een vingerprik de bloedsuiker meten. Soms wel tot 15 keer per dag! Maar gelukkig staat de techniek niet stil. Met een …
In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Een vijfde weet dit nog niet, omdat klachten nog te vaag zijn. Als we het over diabetes hebben, dan gaat het vooral om …
Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij de chronische aandoening diabetes tijdens Wereld Diabetes Dag. Diabetes is groot probleem Wereld Diabetes Dag is in 1991 in het leven geroepen door de …
Nederlanders worden steeds jonger gediagnosticeerd met diabetes type 2. Een belangrijke oorzaak? De helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar. Steeds vaker diabetes In opdracht van het Diabetesfonds, …
Met deze app komt u dat te weten! Novo Nordisk heeft recent een app ontwikkeld die mensen meer bewust wil maken van diabetes type 1. Het Deense bedrijf is een …
In het Algemeen Dagblad is recent een artikel gepubliceerd waarin artsen, onderzoekers en experts adviseren om vitamine D te slikken tegen het coronavirus. Niet alleen zou het risico op besmetting …
Helpt vitamine D tegen corona? Ja, zeggen experts Lees verder »
Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) en het Diabetesfonds geven gezamenlijk 1 miljoen euro aan onderzoekers die zich bezighouden met het inzetten van poepbacteriën bij diabetespatiënten. Deze onderzoekers, die verbonden zijn …
Kan poepbacterie helpen bij behandeling diabetes? Lees verder »
Als diabetespatiënt heeft u evenveel kans om besmet te raken met het coronavirus als ieder ander willekeurig persoon. Maar omdat het immuunsysteem bij diabetici is ontregeld, ligt de weerstand over …
Voorzorgsmaatregelen corona als diabetespatiënt Lees verder »
Diabetici zijn gewend zichzelf te testen. Zelf meten, behandelen en monitoren is voor veel mensen met diabetes vaste prik. Bij diabetes geldt bovendien dat artsen de zelfmeting ook vertrouwen en …
Jong of oud, iedereen kan zomaar last hebben van ongewenst urineverlies. Niet alleen leidt het tot veel schaamte, maar het kan ook nog eens schadelijk zijn voor de huid. Hoe …
Hoe voorkomt u huidproblemen bij incontinentie? Lees verder »
Voor veel mensen kan het verwarrend zijn welke teststrips ze moeten gebruiken op hun glucosemeter. Zeker voor die groep die maar sporadisch test, kan het lastig zijn de juiste strips …
Veel patiënten die zijn hersteld van het coronavirus kampen met langdurige klachten naderhand. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of problemen met de ademhaling. Velen hebben nog weken of zelfs maanden het gevoel …
Wetenschappers aan de Amerikaanse Penn State University en de Chinese Xiangtan University hebben een pleister ontwikkeld die op basis van zweet het glucosegehalte kan meten. Daarmee wordt het voor diabetespatiënten …
Vanaf nu kunnen de handleidingen van alle glucosemeter ook online geraadpleegd worden. Uiteraard wordt de gebruiksaanwijzing ook bij de meter zelf meegeleverd. Maar we leven in een digitaal tijdperk, het …
Veel diabetespatiënten kampen met overgewicht. Niet alleen hebben ze meer kans op hart- en vaatziekten, ook reageert het lichaam minder goed op insuline. Maar hoe bepaalt u of u overgewicht …
Ongeveer 7 op de 100 vrouwen die zwanger zijn kunnen tijdelijk last krijgen van zwangerschapsdiabetes. Dit begint meestal pas rond de twintigste week van de zwangerschap. Het lichaam reageert tijdens …
Diabetes wordt altijd in verband gebracht met het hormoon insuline. Maar ook een ander hormoon speelt een essentiële rol in het leven van diabetespatiënten, namelijk glucagon. Wat maakt dit stofje …
In Nederland lopen ongeveer 1,2 miljoen mensen rond met diabetes. Echter, een vijfde van deze groep mensen weet dit niet. Ze hebben verborgen diabetes. Het duurt soms jaren voordat iemand …
Problemen aan gebit wijzen mogelijk op diabetes Lees verder »
Hoewel incontinentie op elke leeftijd voorkomt, hebben ouderen en vrouwen er vaker last van. En zelfs beroemde modellen worden niet gespaard. Vorige maand onthulde het bekende Amerikaanse topmodel Ashley Graham …
Raak ik eerder besmet met Corona (COVID-19) als diabetespatiënt? Het is een vraag waar veel mensen met suikerziekte mee zitten. We zullen wat meer duidelijkheid geven over de gevolgen die …
In de Verenigde Staten blijkt een vrouw zelf alcohol te hebben aangemaakt in het lichaam, vanwege het slecht onderhouden van haar diabetes. Artsen kwamen dit te weten nadat de vrouw …
Urineverlies? Je bent niet de enige. Toch vinden we het vervelend om over dit onderwerp te praten. Ook jonge vrouwen kunnen last hebben van urineverlies. 1 op de 3 vrouwen …
Ook jonge vrouwen hebben last van urineverlies Lees verder »
De meest populaire meter op diabetesmagazijn.nl is de Diatesse XPER. Deze meter kan zowel glucose als ketonen meten en is via Bluetooth te koppelen met uw smartphone. In deze blog …
In Nederland ligt het aantal patiënten met chronische wonden op ongeveer 500.000 per jaar. Hoewel de term chronische wond impliceert dat het om een wond gaat die altijd blijft zitten, …
Veel mensen met diabetes hebben last van hun voeten. Dit wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Het kan resulteren in chronische wondjes en in het ergste geval zelfs amputatie. …
Diabetes is een veelvoorkomende ziekte die ook bekende personen niet spaart. Celebrities gelden vaak als rolmodel, omdat ze door hun beroemdheid snel aandacht kunnen vragen voor diabetes en ook een …
Insuline wordt vaak gekoppeld aan diabetes. En niet zonder reden. We spreken van diabetes type 1 wanneer het lichaam te weinig of geen insuline aanmaakt. Bij diabetes type 2 maakt …
We kunnen niet zonder bloed. Ons hele lichaam wordt ervan voorzien aan de hand van ons hart, slagaders, aders en vaten. We leggen je uit wat bloed is en welke …
Diabetespatiënten moeten regelmatig insuline inspuiten met pennaalden of ze doen dit met behulp van een insulinepomp. Een vervelend proces wat veel eenvoudiger zou gaan met een simpel pilletje. Maar zo …
Glucosemeter kennen een afwijking ten opzichte van laboratoriumonderzoek. Een afwijking tot 15 procent noemen we acceptabel. Die afwijking kan in theorie groter worden naarmate de meter ouder wordt en vaker …
Controlevloeistof. Ter controle van een meting Lees verder »
Het kabinet verhoogt het lage BTW-tarief van 6% naar 9%. Dit gaat in op 1 januari 2019. Hierdoor worden veel zaken duurder. Denk aan boodschappen, water, boeken, de kapper maar …
Steeds meer fabrikanten zetten in op glucosemeters met Bluetooth functionaliteit. Niet zo vreemd natuurlijk, want door middel van Bluetooth kunnen resultaten gedeeld worden met apps op de smartphone. Bovendien kunnen …
Als diabeet meet u het gehalte bloedsuiker periodiek en wordt op basis van deze meting eventueel ook insuline toegediend. Maar iedere diabeet moet ook op z’n hoede zijn voor een …
Veel mensen blijken nog niet (helemaal) te weten wat glucose nu echt is. En wat meten we met een glucosemeter nu werkelijk? Tijd om wat dieper in te gaan op …
Verzekeraars kennen een bepaalde vergoeding voor diabeteshulpmiddelen. Zo kan uw verzekeraar uw nieuwe glucosemeter of teststrips (deels) aan u terugbetalen. Uiteraard gelden wel bepaalde regels en voorwaarden. In dit artikel …
Vergoeding diabeteshulpmiddelen. Hoe werkt dit? Lees verder »
Diabetes management, oftewel het monitoren van uw bloedsuikerspiegel, is een essentieel onderdeel bij het dagelijks meten van de suiker in uw bloed. Nadat u met behulp van de glucosemeter uw …
Ongeveer een miljoen mensen in Nederland lopen rond met diabetes. Maar niet iedereen weet dit van zichzelf. Klachten zijn vaak onschuldig en het kan jaren duren voordat het duidelijk is …
Het merendeel van de mensen met diabetes gebruikt een glucosemeter om de bloedglucosewaarde te controleren. Het controleren van de bloedglucosewaarde is gelukkig eenvoudig, toch zijn er een aantal zaken om …
Bij diabetes is de hoeveelheid suiker in het bloed (bloedsuiker) te hoog. Maar wat is bloedsuiker nu precies? Hoe verwerkt uw lichaam bloedsuiker? Welke waarden zijn gezond? En hoe kunt …
Veel diabetici meten zelf hun bloedglucose. Aan de hand hiervan wordt insuline toegediend. Een juiste uitkomst van de meting is daarmee van levensbelang. Het meten van bloedglucose gaat in de …
Veel producten kennen een uiterste houdbaarheidsdatum. Zo ook teststrips om bloedglucose mee te meten. En waar er bij sommige producten laconiek omgegaan wordt met de uiterste houdbaarheidsdatum is dit bij …
Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. En elke dag komen er weer 200 bij. Het is daarmee de meest voorkomende ziekte in ons land. Diabetes beheerst het leven …
Iedereen kan diabetes krijgen. Wat de gevolgen zijn van diabetes is over het algemeen bekend. Maar hoe diabetes eigenlijk ontstaat is vaak minder bekend. Vooral bij type 1 is het …
Over diabetes doen nogal wat indianenverhalen de ronde. Een beetje extra voorlichting kan daarom nooit kwaad. Wist u bijvoorbeeld dat diabetes in veel gevallen ontwikkeld wordt door een ongezonde levensstijl? …
Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer zelf de bloedsuiker in evenwicht te houden. Daardoor zit er teveel glucose (suiker) in het bloed. Dat komt omdat het …