Diabetes en het coronavirus: wees alert

Diabetes en het coronavirus: wees alert

Raak ik eerder besmet met Corona (COVID-19) als diabetespatiënt? Het is een vraag waar veel mensen met suikerziekte mee zitten. We zullen wat meer duidelijkheid geven over de gevolgen die het coronavirus heeft voor mensen met diabetes.

Risicofactoren coronavirus

In China werd eerder deze maand door het “Chinese Centre for Disease Control and Prevention” (CCDC) onderzoek gepubliceerd, op basis van de data van 44.000 coronapatiënten. Een van de uitkomsten is dat bepaalde factoren een rol spelen bij het oplopen van ernstige complicaties en zelfs overlijden. De voornaamste factoren zijn een hogere leeftijd (70 jaar en ouder) en het hebben van een andere (chronische) aandoening, zoals astma, hart- en vaatziekten, longaandoeningen of diabetes. Met andere woorden, ouderen en mensen met ernstige aandoeningen hebben meer kans op complicaties wanneer ze het coronavirus oplopen. Ze lopen niet meer kans om besmet te raken. Dat is nog steeds een groot misverstand. Voor zover we nu weten heeft iedereen dezelfde kans om besmet te raken, ongeacht leeftijd of aandoening.

Ouderen en diabetespatiënten

Ongeveer 1,2 miljoen Nederlanders hebben diabetes. Veel van deze patiënten zijn ouderen. Dat betekent dat ze in twee risicogroepen vallen. Waarom zijn zij nu juist kwetsbaarder voor COVID-19? Voor oudere mensen geldt dat het lichaam minder goed functioneert dan dat van een 18-jarige. Zo zijn de longen van ouderen minder gezond, vanwege hart- en vaatziekten, longaandoeningen, roken of een algemeen minder functionerend afweersysteem. Het is bekend dat de coronapatiënten vooral te maken hebben met ernstige longklachten, waarbij ze soms wekenlang aan de beademing moeten op de IC. Dat maakt het extra risicovol. Net als ouderen hebben ook diabetespatiënten een minder goed afweersysteem. Ook zij zijn minder goed bestand tegen het coronavirus. Dat geldt voor zowel diabetes type 1 als type 2. Ze kunnen meer last hebben van symptomen als ademhalingsproblemen, koorts, hoesten, luchtwegaandoeningen en keelpijn. Toch kunnen we niet alle diabetici over één kam scheren. Elke patiënt is uniek en de één heeft nu eenmaal meer last van kwalen dan de ander.

Diabetes en coronavirus

Maar wat maakt diabetes een risicofactor bij een corona-besmetting? Wanneer u last heeft van de chronische stofwisselingsziekte diabetes dan maakt de alvleesklier weinig tot geen insuline meer aan. Deze insuline is essentieel bij het in balans houden van de bloedglucosespiegel. Het zorgt ervoor dat de glucose in het bloed wordt opgenomen door de cellen in het lichaam. Zonder insuline zal het glucosegehalte in het bloed toenemen, met als gevolg een te hoge bloedsuikerspiegel. In combinatie met een teveel aan vetstoffen in het bloed kan dat op de lange termijn resulteren in hart- en vaatziekten. Dit wordt veroorzaakt door beschadigde bloedvaten. Zo kunnen vetten makkelijker blijven kleven aan de bloedvaten (aderverkalking). Soms kunnen ze helemaal verstopt raken, waardoor er onvoldoende bloed en zuurstof kan worden opgenomen door essentiële organen in het lichaam. Het gevolg van een slechtere bloedcirculatie is dat het lichaam meer moeite heeft om zich te weren tegen een schadelijk virus, zoals COVID-19.

Extra voorzorgsmaatregelen diabetespatiënten

Welke maatregelen kunt u nemen als diabetespatiënt? Volg altijd de richtlijnen van het RIVM, dus voorkom sociaal contact, blijf zoveel mogelijk binnen en was regelmatig de handen met water en zeep. Omdat nog niet bekend is hoe lang alles gaat duren, is het aan te raden om voldoende medicatie en hulpmiddelen in huis te hebben. Daarnaast wordt aangeraden om de glucosespiegel nog vaker te monitoren met uw glucosemeter. Let goed op uw eet- en drinkpatroon. Drink voldoende water. Daarnaast is het verstandig om regelmatig de ketonen in het bloed te meten, wanneer u bij een hoge bloedsuikerspiegel insuline spuit.

Wees dus alert en #staystrong

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *