Metformine en diabetici?

Wat is metformine? En waarom wordt het gebruikt door diabetici?

Metformine is een geneesmiddel dat bij diabetes type 2 wordt gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en staat op de lijst van essentiële geneesmiddel van de WHO. Inmiddels is het een generiek medicijn, omdat het octrooi van het originele merkgeneesmiddel is verlopen. Dit betekent dat verschillende fabrikanten het mogen aanbieden, waarbij de werking precies hetzelfde is als bij het originele merkgeneesmiddel.

Hoe werkt metformine?

De glucose die we uit ons eten en drinken halen wordt door het bloed opgenomen en als voorraad opgeslagen in de lever en de spieren. Normaal gesproken zorgt het hormoon insuline ervoor dat de glucose (suiker) uit het bloed wordt onttrokken en als brandstof wordt gebruikt door de lichaamscellen. Omdat het lichaam van diabetespatiënten weinig tot geen insuline aanmaakt, zal er een teveel aan glucose achterblijven in het bloed. Dit kan tot ernstige gezondheidsproblemen leiden aan bijvoorbeeld de nieren, zenuwen, bloedvaten, ogen en het hart.

Metformine is een medicijn dat het lichaam van diabetici op verschillende manieren ondersteunt. Allereerst wordt de glucoseproductie in de lever verminderd. Zo blijft er dus minder glucose achter in het bloed. Daarnaast wordt de insulinegevoeligheid van het spierweefsel verhoogd. Het gevolg is dat de lichaamscellen de glucose beter kunnen opnemen en verbruiken. Tot slot vermindert metformine de opname van glucose in de darmen. Dit geneesmiddel heeft bovendien een gunstig effect op de vetstofwisseling, zo blijktuit onderzoek. Zowel het totaal cholesterol, LDL-cholesterol als het triglyceridengehalte wordtverlaagd. Dit is belangrijk, omdat een hoog gehalte juist kan leiden tot hart- en vaatziekten.

Bijwerkingen metformine

Symptomen van diabetes, zoals een dorstig gevoel, veel moeten plassen en een droge mond zullen binnen paar dagen verdwijnen nadat er is begonnen met dit medicijn. Ook ervaren veel diabetespatiënten na een paar weken een verminderd gevoel van vermoeidheid. Metformine wordt in tabletvorm ingenomen en is populair in gebruik omdat hetde hele dag werkt. Wel kunnen sommige diabetici last krijgen van klachten, zoals een rare smaak in de mond en verschillende maagdarmklachten. Dit uit zich met misselijkheid, diarree, braken, buikpijn en een mindere eetlust.

Tip: als u deze klachten ervaart, neem dan de medicatie bij het eten in. Let op het gebruik van metformine in combinatie met andere medicijnen. Er bestaan namelijk wisselwerkingen die tot aanvullende klachten kunnen leiden.Drink ook niet te veel alcohol. De combinatie metformine en een hoge alcoholinname kan een verstoring van het bloed veroorzaken.

Vitamine B12 tekort

Zo’n drie op de tien diabetespatiënten die langdurig metformine slikken, krijgen een vitamine B12 tekort. Dit kan tot neuropathie (zenuwschade) leiden. Ten onrechte wordt neuropathie vaak benoemd als direct gevolg van diabetes of als bijwerking van metformine, terwijl het juist door een vitaminetekort wordt veroorzaakt. Het is daarom aan te raden om een test uit te voeren die een mogelijk tekort aan dit medicijn vaststelt. Uw huisarts kan daarbij helpen. Een tekort aan vitamine B12 kan onder andere worden voorkomen met behulp van voedingssupplementen.

Metformine geneesmiddelen

Afgelopen november werden een aantal metformine merken teruggeroepen, omdat de hoeveelheid NDMA te hoog was. Een teveel aan deze stof kan kankerverwekkend zijn, hoewel deze kans nog steeds miniem is. Toch is uit voorzorg ingegrepen door de gezondheidsautoriteiten. Alle andere merken zijn gecontroleerd en goedgekeurd voor een veilig gebruik. Bekende merken die geneesmiddelen bieden met de werkzame stof metformine zijn: Glucient, Metformax, Glucophage, Riomet, Glumetza, Fortamet, Janumet, Glucovance, Velmetia, Eucreas, Segluromet, Synjardy, Xigduo XR, Jentadueto, Competact, Kazano, Invokamet, Kombiglyze XR, Avandamet, Prandimet, ActoPlus Met, Metaglip, Trijardy XR, Qternmet XR.

2 gedachten over “Wat is metformine? En waarom wordt het gebruikt door diabetici?”

  1. C.M.E. van Schelven

    Bestaat Metformine ook in vloeibare vorm? Vooral voor mensen die moeilijk pillen kunnen slikken is dat een uitkomst.

    1. diabetesmagazijn.nl

      Beste C.M.E. van Schelven, ik raad u dit na te vragen bij uw apotheek. Het lijkt in vloeibare vorm te bestaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *