Kan het coronavirus diabetes veroorzaken?

Kan het coronavirus diabetes veroorzaken?

Veel patiënten die zijn hersteld van het coronavirus kampen met langdurige klachten naderhand. Bijvoorbeeld hoofdpijn, vermoeidheid of problemen met de ademhaling. Velen hebben nog weken of zelfs maanden het gevoel dat het lichaam nog niet 100% hersteld is. Maar kan COVID-19 ook leiden tot de chronische stofwisselingsziekte diabetes? De eerste resultaten uit onderzoek laten zien dat dit mogelijk het geval is.

Gevolgen coronavirus

Ongeveer 8 miljoen mensen zijn wereldwijd getroffen door het coronavirus. Dit gaat slechts om de vastgestelde besmettingen. De aantallen liggen waarschijnlijk vele malen hoger, omdat veel mensen niet getest zijn. In Nederland zijn inmiddels meer dan 6000 mensen aan het virus overleden. Sinds de uitbraak van het coronavirus blijkt dat verschillende factoren leiden tot een verhoogd risico op besmetting en overlijden, zoals ouderdom, roken en mensen met een longaandoening, hart- en vaatziektes of diabetes. Tussen de twintig en dertig procent van de overleden coronapatiënten bleek diabetes te hebben.

ACE2 eiwit

Maar nu stelt een internationaal onderzoeksteam in het toonaangevende The New England Journal of Medicine dat het coronavirus ook kan leiden tot diabetes. Hoewel onderzoek nog in een beginstadium verkeert, lijkt het erop dat het eiwit ACE2 hier iets mee te maken heeft. Het coronavirus hecht zich aan dit eiwit om vervolgens de cellen in ons lichaam binnen te dringen. ACE2 komt voor in de longen, neus en darmen en helpt bij het herstel van beschadigingen op deze plekken. Mensen die als risicofactor gelden lijken meer van deze eiwitten aan te maken, waardoor het coronavirus makkelijker het lichaam binnendringt. Ook blijkt dit eiwit voor te komen in de weefsels en organen die de glucosestofwisseling reguleren, zoals de alvleesklier, nieren en lever. Besmetting met het coronavirus verstoort dus mogelijk de functie van de glucosestofwisseling.

Register

De onderzoekers beamen dat er nog veel vragen onbeantwoord blijven. Zo weet men nog niet om welk type diabetes het gaat. Is het diabetes type 1 of 2? Of gaat het juist om een nieuw type suikerziekte? Ook is er nog veel onduidelijkheid over het percentage patiënten dat last heeft van diabetes klachten en hoelang deze klachten aanhouden. Om antwoord te krijgen op deze vragen wordt een mondiaal register geopend waar medici gegevens kunnen bijhouden van patiënten die diabetes-achtige symptomen ontwikkelen.

Glucosestofwisseling

De glucosestofwisseling wordt geregeld door het hormoon insuline. Dit is belangrijk bij het reguleren van de glucosespiegel. Glucose wordt door het lichaam gebruikt als energie. Het komt uit de koolhydraten van ons voedsel en wordt via de darmen opgenomen door het bloed. Als je tijdens het eten of drinken koolhydraten binnenkrijgt, dan stijgt de glucosespiegel in het bloed. Het hormoon insuline zorgt er vervolgens voor dat de glucose vanuit het bloed naar cellen in het hele lichaam wordt vervoerd. Bij diabetespatiënten wordt geen insuline meer aangemaakt door het lichaam of werkt de afgifte van insuline niet meer goed. Het gevolg is dat er te veel glucose in het bloed blijft. Eerst zal het lichaam proberen om deze overtollige hoeveelheid via de urine kwijt te raken. Maar zonder behandeling leidt dit mogelijk tot flauwvallen of zelfs een coma.

2 gedachten over “Kan het coronavirus diabetes veroorzaken?”

  1. Zijn er meer mensen die op latere leeftijd gediagnostiseerd zijn met type 1 diabetes? En zo ja wat voor stappen hebben jullie ondernomen met bijv. je internist?

    Ik ben sinds vorige week met toeval er achter gekomen dat mijn mmol/L verhoogd was (17.7) en mijn HBa1C waarde verhoogd was verhoogd tot 107 waardoor ik in de diabetes molen terecht ben gekomen. Ze hebben tot op heden geen antwoord op de vraag waarom ik dit op latere leeftijd (ben nu 29 jaar) ben gaan ontwikkelen wat in principe te “oud” is voor type 1 en verder geen aanleiding heb voor type 2.
    Nu kwam ik dit artikel tegen en wil ik mij hier verder in verdiepen. Wat ik op het eerste oog gelezen heb is dat dit voorlopig nog onderzocht wordt.

  2. Hi Yannick,
    Ben je al verder gekomen in jouw zoektocht naar de relatie tussen diabetes en corona? Hoe gaat het met jou nu?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *