10 fabels diabetes

Diabetes: 10 fabels

Over diabetes doen nogal wat indianenverhalen de ronde. Een beetje extra voorlichting kan daarom nooit kwaad. Wist u bijvoorbeeld dat diabetes in veel gevallen ontwikkeld wordt door een ongezonde levensstijl? Laten we eens kijken naar de meest gehoorde fabels over diabetes.

1. Diabetes van veel snoep

U krijgt niet zomaar diabetes van (veel) suiker eten. Diabetes ontstaat als de alvleesklier niet genoeg insuline meer maakt of als uw lichaam niet meer reageert op insuline. Dat kan wel weer veroorzaakt worden door overgewicht. En dat krijgt u weer door teveel suiker en vet eten. Indirect is er dus wel een verband.

2. Geen suiker meer

De term suikerziekte is een beetje verwarrend. Met diabetes mag u gewoon alles eten. Liefst met mate want door suiker stijgt wel uw bloedsuikerspiegel. Het is ook belangrijk om gezond en gevarieerd te eten om u fit te voelen. U dient vooral op te letten met koolhydraten en kunstmatige zoetstoffen.

3. Diabetes is besmettelijk

Diabetes is geen infectieziekte. U kunt het niet door lichamelijk contact, virus of bacterie krijgen van een ander. Ook niet via borstvoeding. Diabetes is echt een probleem dat alleen ontstaat door oorzaken in het eigen lichaam.

4. De kans op diabetes is klein

Ongeveer 5% van de Nederlandse bevolking heeft diabetes. Dat lijkt best weinig maar het risico om diabetes te krijgen neemt toe naarmate u ouder wordt. Van de 65 plussers heeft al 20% diabetes!

5. Alleen oude mensen krijgen diabetes

Steeds meer mensen van verschillende leeftijden krijgen diabetes, vooral diabetes type 2 want dit hangt samen met ongezond leven en overgewicht. Diabetes zien we steeds vaker bij steeds jongere kinderen. Onderzoek moet nog uitwijzen hoe dit komt.

6. “Een beetje diabetes”

U heeft diabetes of u heeft het niet. De behandeling van diabetes is voor ieder mens anders. Bij de één maakt het lichaam helemaal geen insuline meer aan en moet er een paar keer per dag insuline worden gespoten. Bij de ander maakt het lichaam nog een beetje insuline aan waardoor inname van tabletten voldoende is. Ook zijn er patiënten die er voldoende aan hebben om goed op te passen met hun voeding en hun bloedsuiker in de gaten te houden.

7. Geen ernstige ziekte

Met diabetes kunt u een vrij normaal leven lijden. Mits uw bloedsuikerspiegel stabiel is en u goed monitort /gemonitord wordt. Zolang dat goed gaat is er geen echt gevaar. Er komen echter ook vaak complicaties voor bij diabetes en die kunnen erg zwaar zijn. In het slechtste geval kan diabetes tot blindheid leiden. Of bijvoorbeeld amputatie van een deel van de voet.

8. U merkt het vanzelf…

Dit is een heel gevaarlijke misvatting. Als niet vastgesteld wordt dat u diabetes heeft kunt u ook geen behandeling krijgen. De bijwerkingen zijn veel minder ernstig als de ziekte onder controle is. Mensen met een groter risico om diabetes te krijgen (zoals overgewicht, erfelijkheid of leeftijd) moeten regelmatig worden gescreend. Dit kan uiteraard zelf door te meten.

9. Kan er niets aan doen…

Dit geldt alleen voor type 1 diabetes. Deze variant krijgt u mee bij geboorte en is dus genetisch bepaald. Echter, het grootste deel van de mensen heeft type 2 diabetes. Dit type treedt pas later in het leven op en kan ontstaan door verschillende oorzaken. Er is zeker een erfelijke kant bij diabetes maar de kans is groter om de ziekte te ontwikkelen bij een ongezonde leefstijl!

 10. Diabetes is te genezen

Het is onmogelijk om te genezen van diabetes. Wat momenteel nog het dichtstbij komt is een transplantatie van de alvleesklier bij mensen die type 1 diabetes hebben. Er kan dan weer insuline worden aangemaakt. Maar dit is een erg zware operatie en biedt geen garanties voor de toekomst. Voor type 2 diabetes heeft een transplantatie geen zin omdat bij deze mensen het lichaam ongevoelig is geworden voor insuline. Met type 2 diabetes kunt u door gezond leven wel uw bloedglucose binnen normale grenzen houden. Maar genezing is niet mogelijk. Behandeling natuurlijk wel, diabetici behandelen vaak zelf.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *