Met een sensor glucose meten

Met een sensor glucose meten

Het is voor veel diabetespatiënten een vervelend proces: met een vingerprik de bloedsuiker meten. Soms wel tot 15 keer per dag! Maar gelukkig staat de techniek niet stil. Met een glucosesensor die aan het lichaam is bevestigd kan zonder vingerprikken ook de glucosewaardes dagelijks worden gemeten. En dat gebeurt aan de hand van FGM of CGM. We leggen uit wat het verschil is en we geven ook een uitgebreide uitleg hoe de populaire Freestyle Libre glucosesensor werkt.

FGM (Flash Glucose Monitoring)

Door gebruik te maken van een glucosesensor is het makkelijker geworden om glucosewaardes te meten. Een van de mogelijkheden is door zelf de sensor te scannen en de glucosewaardes bij te houden. Dit kan aan de hand van FGM, oftewel Flash Glucose Monitoring. Een sensor wordt aangebracht op de bovenarm of de onderbuik. Die meet niet de glucose in het bloed, maar het interstitieel vocht onder de huid. Dit is de vloeistof in de structuren tussen de lichaamscellen. Deze cellen halen onder andere glucose uit het interstitieel vocht. Omdat niet direct het bloed wordt gemeten, heeft de sensor een vertraging van ongeveer 5 a 10 minuten. De resultaten worden vergaard door met een scanner de sensor te scannen. Op dit apparaat staan vervolgens de glucosewaardes.

CGM (Continuous Glucose Monitoring)

CGM staat voor Continuous Glucose Monitoring. CGM werkt vrijwel op dezelfde wijze als FGM. Het verschil is dat bij CGM een zender in de sensor zit die continu (elke 5 minuten) de glucosewaardes doorgeeft aan een ontvanger, zoals een smartphone of insulinepomp. Ook kunnen alarmen worden ingesteld, die u waarschuwen als er te hoge of te lage glucosewaardes worden gedetecteerd door de sensor. Zo kan op basis van een lage glucosewaarde automatisch de insulinepomp worden onderbroken. Wel dient er bij CGM regelmatig te worden gekalibreerd. Dat is het ijken van de apparatuur. Aan de hand van een vingerprik worden de resultaten vergeleken en kan het systeem nauwkeuriger meten.

GlucoMen Day CGM

Vergoedt het basispakket FGM en CGM?

De kosten bij het gebruik van FGM liggen op ongeveer 120 euro per maand. Het gebruik van CGM is vaak drie keer zo duur als FGM. FGM en CGM worden onder bepaalde voorwaarden vanuit het basispakket aan bepaalde groepen diabetespatiënten vergoed. Bij FGM geldt dat het gaat om degenen die vaak moeten vingerprikken (minstens 4 keer per dag) en een intensieve insulinetherapie volgen. Bij CGM wordt er vergoed aan kinderen tot 18 jaar met diabetes type 1, zwangere vrouwen met diabetes type 1, vrouwen met een kinderwens en diabetes type 1, diabetes type 1 patiënten met continu hoge glucosewaardes en tot slot diabetes type 1 patiënten die moeilijk lage glucosewaardes zien aankomen. Samen met uw arts wordt bepaald of FGM of CGM van toegevoegde waarde is voor uw behandeling.

Uitleg FGM apparaat: Freestyle Libre

De Freestyle Libre als FGM is bij veel diabetespatiënten een populair hulpmiddel. Het is makkelijk in gebruik, minder duur dan CGM, wordt onder minder strenge voorwaardes vergoed en beperkt het vingerprikken. De apparatuur bestaat uit een:

  • Scanner (daarmee stelt u de streefwaardes van de glucose in)
  • Een sensor (die wordt op de huid geplaatst)
  • Een sensor applicator (om de sensor te bevestigen)
  • Schoonmaakdoekje en afvalbak

Aanbrengen glucosesensor

Was de handen en zorg dat de plek op de bovenarm of buik met het doekje wordt schoongemaakt en daarna droog is. De dop van de sensor applicator wordt op de verpakking geplaatst, die de sensor bevat. Hiermee kan vervolgens de sensor op de arm of buik worden bevestigd. Vervolgens kan na 24 uur met de scanner de sensor worden gemeten.

De sensor gaat 2 weken mee. Er worden 3 soorten info getoond. Dat is de glucosemeting zelf, een trendpijl en de waarden van de laatste 8 uur. De trendpijl laat de data van de laatste 15 minuten zien. Schuine pijlen omhoog en omlaag wijzen op matige schommelingen van de glycemie (glucosegehalte). Pijlen loodrecht omhoog of omlaag wijzen op sterke schommelingen. Bij een horizontale pijl is de glycemie constant. Met familieleden en artsen kan deze data vervolgens  worden gedeeld.

Soms is er een onderbreking in de datacurve op de scanner. Dit wijst mogelijk op een teveel aan tijd tussen twee scans (8 uur), grote schommelingen van de glycemie of veranderingen/verschillen in tijd. Soms meldt de scanner dat er pas na 10 minuten kan worden gemeten. Dit kan worden veroorzaakt door:

  • Botsing of aanraking van de sensor
  • Te lang contact met water (kies voor een waterresistente pleister voor op de sensor)
  • Uitdroging lichaam, door bijvoorbeeld te lang zonnen
  • Recent insuline spuiten
  • Grote schommelingen van het suikergehalte na een maaltijd

Wanneer u deze melding krijgt is het verstandig om met een vingerprik het glucosegehalte te meten. Een vingerprik voert u sowieso uit als er een high of low melding wordt weergegeven op de scanner. Mocht er na 24 uur nog steeds de melding op de scanner staan, dan pas kunt u overwegen om de sensor te vervangen. Soms komt de sensor los. Dit gebeurt bijvoorbeeld als er geen goede plek op het lichaam is gekozen. Er wordt geadviseerd om de sensor aan de buitenkant van de bovenarm op een droge huid te plaatsen. Bij slanke diabetespatiënten mag dit ook op de buik. Het gebruik van FGM of CGM gaat altijd in overleg met een arts. Neem geen risicovolle beslissingen zonder de arts te hebben geraadpleegd.

3 gedachten over “Met een sensor glucose meten”

    1. diabetesmagazijn.nl

      Dag Anouk, wij verkopen dit product niet (meer). U kunt dit het best bij Abbott navragen. Wellicht vergoedt de verzekeraar.

  1. Beste Lezer,

    Ik heb een vraag over de free style libre meetapparaat. Ik bedoel niet de sensor in je arm maar het apparaat waar je de bloedsuiker waarde via de free style libre kunt meten. Wat is hier de prijs van.
    Hoor graag terug.

    Vriendelijke groet,
    Odilia van diepen

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *