Hoe zelf testen terrein wint

Hoe zelf testen terrein wint

Diabetici zijn gewend zichzelf te testen. Zelf meten, behandelen en monitoren is voor veel mensen met diabetes vaste prik. Bij diabetes geldt bovendien dat artsen de zelfmeting ook vertrouwen en op basis hiervan advies geven. Zelf testen wint terrein. Steeds meer aandoeningen en ziektes kunnen zelf worden opgespoord. En door Corona raakt deze ontwikkeling in een stroomversnelling. De 1,5 meter maatregelen dwingen ons om zelf te meten.

Zelf testen werd altijd geassocieerd met een matige tot slechte kwaliteit. Artsen twijfelen – soms terecht maar vaak niet – aan de kwaliteit van zelfmetingen. Een test die iemand thuis zelf uitvoert, en dus zonder toezicht van een professional, is vaak onderwerp van discussie. Maar dit staat te veranderen. Door Covid-19 maakt opeens de hele wereld kennis met diagnostiek. Termen als betrouwbaarheid, gevoeligheid, PCR en antistoffen vliegen om de oren. Gelukkig maar, een beetje educatie kan geen kwaad. Hierdoor raken mensen bekend met nieuwe technieken en blijkt dat veel zaken gewoon zelf zijn op te sporen. Laten we eens kijken naar welke zelftesten er op de markt zijn.

Bloeddruk en saturatie

De bloeddruk en hoeveelheid zuurstof in het bloed kunnen eenvoudig gemeten worden met bloeddruk- en saturatiemeters. Een hoge bloeddruk komt heel veel voor. Het gehalte zuurstof in het bloed is van belang voor sporters en bijvoorbeeld longpatiënten. Zeker sinds Corona, immers een longvirus, wordt saturatie veel gemeten. De apparatuur wordt veelvuldig gebruikt door artsen en fysiotherapeuten. Maar kan ook thuis worden ingezet. Heel innovatief zijn de producten al niet meer. Ze zijn eigenlijk gewoon ingeburgerd. Dat is ook de zien aan de prijzen. Deze zijn relatief laag.

De nieuwste Apple Wacht Series 6 meet ook saturatie. Het ‘horloge’ kan ook een ECG maken. Dit hartfilmpje kan bepaalde onregelmatigheden aantonen. Helaas zijn prijzen nog erg hoog. Maar een saturatiemeter aan de pols kan sommigen enorm helpen.

Cholesterol

Een te hoog cholesterol is ook veelvoorkomend. Een hoog cholesterolgehalte verhoogt de kans op hart-en vaatziekten. Het hoge cholesterolgehalte kan eenvoudig worden aangetoond. Gewoon vanuit huis. Met een cholesterolmeter, en die is soms zelf gecombineerd met een glucosemeting. Met een druppel bloed kan het cholesterolgehalte worden aangetoond. Let er wel op dat de meter het LDL en HDL gehalte aantoont. Het totale cholesterolgehalte moet worden aangetoond!

Cholesterol kan ook worden getest met een laboratoriumanalyse (op afstand). U neemt dan thuis bloed af en stuurt dit bloed op. Een dag later kunt u uw uitslag opvragen. Het bedrijf Labonovum werkt op een dergelijke manier.

Soa’s

Bij bovenstaande voorbeeld levert zelf testen vooral snelheid en gemak op. Maar taboe kan ook een rol spelen om zelf te meten. Wat te denken van seksueel overdraagbare aandoeningen? Velen schamen zich om hiermee naar een huisarts te moeten. Gelukkig kunnen ook Soa’s zelf worden getest. Let er op dat testen wel via een lab dient te gebeuren. Zelf op Soa’s testen houdt eigenlijk in: het zelf afnemen van urine, opsturen naar een lab en later zelf ook weer de uitslag opvragen. Iets omslachtiger dus dan direct het resultaat aflezen van een display maar wel zeer betrouwbaar. Een laboratorium geldt namelijk nog steeds als meest betrouwbaar. Een Soa als chlamydia kan op deze manier eenvoudig worden opgespoord. En inmiddels kan deze Soa ook online worden behandeld. Chlamydia en gonorroe kunnen worden opgespoord zonder bloed. Iets wat afname weer makkelijk maakt.

Via testalize.me kan iedereen zelf op Soa’s testen. En ook behandeld worden als er positief wordt getest.

DNA

Wat kunt u leren uit uw DNA? Momenteel worden DNA-testen nog vooral ‘recreatief’ gebruikt. Mensen willen bijvoorbeeld weten waar hun voorouders vandaan kwamen. Het bedrijf MyHeritage werkt op een dergelijke manier. Op zich leuk, hoewel het de gezondheid niet stimuleert natuurlijk. Maar DNA zal in de toekomst steeds vaker worden gebruikt om erfelijke afwijkingen sneller in kaart te brengen. En dan gaan we er wel op vooruit. Maar dit zijn momenteel nog dure technieken. Zeldzame DNA-fouten worden niet eenvoudig opgespoord.

Ook medicijngevoeligheid kan met DNA-testen worden aangetoond. Een zogenaamd farmacogenetisch paspoort geeft aan of u een verhoogde of verlaagde gevoeligheid hebt voor bepaalde medicijnen.

Nu meer consumenten in contact komen met innovaties om zelf te testen zal het aantal spelers toenemen en de markt groeien. Dit is uiteraard goed voor de acceptatie en betrouwbaarheid. En zo zal de soatest de glucosemeter achterna gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *