Vergoeding verzekeraars voor glucosemeter

Vergoeding diabeteshulpmiddelen. Hoe werkt dit?

Verzekeraars kennen een bepaalde vergoeding voor diabeteshulpmiddelen. Zo kan uw verzekeraar uw nieuwe glucosemeter of teststrips (deels) aan u terugbetalen. Uiteraard gelden wel bepaalde regels en voorwaarden. In dit artikel beschrijven we dit proces.

Verzekeraars vergoeden de meeste meters van alle grote merken. Ze letten vooral op het voldoen aan de ISO norm en of meters TÜV  gekeurd zijn.

Zorginstituut Nederland (ZIN) bepaalt welke merken en type hulpmiddelen vergoed worden uit het basispakket. Heeft u diabetes type 2 en bent u niet afhankelijk van insuline? Dan komt u helaas niet in aanmerking voor een vergoeding. Er zijn vier grote verzekeraars in Nederland. Dit zijn Achmea, VGZ, CZ en Menzis. En deze spelers hebben ook nog tal van labels. Interpolis valt bijvoorbeeld onder Achmea en Univé hoort bij VGZ. In totaal hebben de grote vier 90 procent van de markt in handen. Grote kans dus dat u bij één van deze grote verzekeraars bent aangesloten.

Gecontracteerde leverancier

Het is belangrijk dat u weet met welke hulpmiddelleveranciers afspraken zijn gemaakt zodat vooraf bekend is of uw merk volledig wordt vergoed. De verzekeraar betaalt de rekening voor u na verrekening van het eigen risico en de eventuele eigen bijdrage. Let op dat batterijen en oplaadapparatuur altijd zelf worden betaald. Op de website van een zorgverzekeraar staat vaak een overzicht van leveranciers waar contracten mee zijn afgesloten.

Niet-gecontracteerde leverancier

Bij het gebruik van een niet-gecontracteerde leverancier wordt vaak niet alles vergoed. Toch kan het voordelig zijn om bijvoorbeeld de bloedglucosemeter aan te schaffen via een niet-gecontracteerde leverancier. Ze bieden uiteraard dezelfde glucosemeters (zelfde merken) maar vaak voor scherpere tarieven en bovendien wordt een fors gedeelte van de aanschafprijs alsnog vergoed door de verzekeraar. Dit kan bijvoorbeeld 75% van de totale rekening zijn. Let wel, na verrekening van het eigen risico.

Restitutieverzekering

Wanneer u een restitutieverzekering heeft maakt het niet uit of u bij een gecontracteerde of niet-gecontracteerde leverancier uw diabeteshulpmiddelen aanschaft. Bij een restitutieverzekering kunt u zelf de leverancier en apotheek kiezen. U heeft vrije zorgkeuze. De rekening schiet u zelf voor en de factuur kan na betaling bij de zorgverzekeraar worden ingediend. Let er wel op dat de zorgverzekeraar gebruik maakt van marktconforme tarieven. Het kan zijn dat niet het volledige bedrag wordt vergoed. Online glucosemeters vergelijken om niet te duur uit te zijn is dus verstandig.

Wat de structuur ook is met uw verzekeraar, u dient altijd de factuur van uw diabeteshulpmiddelen te declareren. Bewaar die factuur dus goed. Declareren gaat via email of app. Bij veel verzekeraars kan dit ook nog per post, maar dan duurt het terugbetalen langer.

Keuzehulp glucosemeter

Sinds kort is de keuzehulp bloedglucosemeters online beschikbaar. Dit is een initiatief van de Nederlandse Diabetes Federatie en kenniscentrum Vilans. Met behulp van een aantal vragen worden glucosemeters aanbevolen. De website is een nuttig hulpmiddel om tot een goede beslissing te komen. Hierbij wordt gekeken naar wat voor soort meting u nodig heeft en waar de glucosemeter volgens u aan moet voldoen. De keuzehulp kunt u alleen invullen, maar de uitslag en keuze voor een glucosemeter dient altijd in samenspraak met uw behandelaar te worden genomen.

2 gedachten over “Vergoeding diabeteshulpmiddelen. Hoe werkt dit?”

    1. diabetesmagazijn.nl

      Beste Jose, dit is bij mijn weten niet mogelijk. Het is altijd een pakket met in ieder geval prikpen. Vaak ook met lancetten en strips.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *