Alcohol en diabetes

Alcohol aangemaakt vanwege diabetes

In de Verenigde Staten blijkt een vrouw zelf alcohol te hebben aangemaakt in het lichaam, vanwege het slecht onderhouden van haar diabetes.

Artsen kwamen dit te weten nadat de vrouw van 61 in het ziekenhuis werd onderzocht voor een mogelijke levertransplantatie. De vrouw was ernstig op zoek naar een nieuwe lever, omdat ze te maken had met ernstige vormen van diabetes en levercirrose. Haar diabetes was niet goed onderhouden en door de cirrose functioneerde haar lever niet meer goed. Cirrose wordt veroorzaakt door leverweefsel dat door het lichaam wordt vervangen door littekenweefsel.

Het gevolg is dat de lever niet meer goed functioneert. In eerste instantie kwam ze niet in aanmerking voor een levertransplantatie, omdat er continu alcohol in haar urine werd aangetroffen. De vrouw ontkende keer op keer dat ze alcohol had gedronken. Voor de artsen was dit uiteindelijk een reden om de urine nog beter te analyseren. Daaruit bleek dat de urine niet de stoffen bevatte die het lichaam gebruikt bij de verwerking van alcohol.

Auto-brouwerij-syndroom

De vrouw bleek te lijden aan het zeer zeldzame auto-brouwerij-syndroom. Daarbij worden lichaamseigen stoffen omgezet in ethanol. Normaal gesproken gebeurt dit in het spijsverteringsstelsel, waarbij er duidelijke klachten ontstaan die ook bij alcoholconsumptie zichtbaar zijn. Bijvoorbeeld een dronken gevoel, een kater of een droge mond. Zo blijkt ooit iemand te zijn aangehouden met 4 keer de maximale hoeveelheid alcohol in het lichaam, zonder een druppel te hebben gedronken. Dat het auto-brouwerij-syndroom nu voorkomt in de blaas is een unieke situatie, die tot veel verbazing heeft geleid bij de Amerikaanse artsen.

Ernstige diabetes

De oorzaak voor de lichaamseigen aanmaak van alcohol was de slecht onderhouden diabetes door de vrouw. De urine in haar blaas bevatte hoge hoeveelheden glucose en gist. En in het zeldzame geval dat dit het geval is, dan kan dat een fermentatieproces in gang zetten. Iedereen heeft gist in het lichaam, maar de hoge hoeveelheid aan glucose in combinatie met veel gist werkt als brandstof om de gist om te zetten in alcohol. Het blijkt uniek dat dit proces in de blaas plaatsvindt. Het is moeilijk te detecteren, omdat de blaaswand minder doordringbaar is voor vloeistoffen als water en ethanol.

Hierdoor steeg het alcoholgehalte nooit in haar bloed en kon het ook niet in de lever terechtkomen. Dit was de reden dat de vrouw zich nooit dronken voelde of last had van een kater. De University van Pittsburgh Medical Center heeft deze bijzondere bevindingen gedeeld in het wetenschappelijke tijdschrift Annals of Internal Medicine. Daarmee hopen ze dat deze vormen van het auto-brouwerij-syndroom meer aandacht krijgen. Vanwege privacy redenen is niet bekend of de vrouw succesvol een levertransplantatie heeft afgerond.

Complicaties diabetes voorkomen

Voor diabetespatiënten is het van levensbelang dat ze de bloedsuikerspiegel goed in de gaten houden. Er zijn verschillende glucosemeters die adequaat de bloedsuiker in het lichaam meten. Op verschillende manieren kan je de lichamelijke gevolgen van diabetes tegengaan. Zorg dat je voldoende beweegt, stopt met roken, wees bewust van je voeding en houd het gewicht onder controle. Daarmee kunnen dit soort uitzonderlijke situaties waarschijnlijk worden voorkomen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *