Waarom hebben diabetici last van chronische wonden?

Diabetici en chronische wonden

In Nederland ligt het aantal patiënten met chronische wonden op ongeveer 500.000 per jaar. Hoewel de term chronische wond impliceert dat het om een wond gaat die altijd blijft zitten, gaat het om wonden die niet binnen de verwachte periode genezen. En hoe langer de wond bestaat hoe langer het duurt om volledig te kunnen genezen. Het wordt steeds duidelijker datchronische wonden een groot probleem aan het worden zijn. En met name diabetespatiëntenhebben hier last van. Waarom? Dat leggen we uit.

Kosten wondgenezing

Op dit moment wordt er nog maar weinig aandacht besteed aan het effect van chronische wonden in de gezondheidszorg. Er is beperkt Nederlands onderzoek verricht, terwijl het tot ernstige gezondheidscomplicaties en torenhoge zorgkosten kan leiden. In de Verenigde Staten is onderzoek verricht door het sociale verzekeringsprogramma Medicare, dat voornamelijk door mensen ouder dan 65 wordt gebruikt. Medicare is verantwoordelijk voor de helft van de zorgkosten in de VS. Chronische wonden beslaan inmiddels 15% van de gemaakte Medicare kosten. Dit wordt inmiddels geschat op maar liefst 30 miljard dollar. De hoogste kosten worden veroorzaakt door voetzweren en geïnfecteerde of opengebarsten operatieve wonden.

Diabetes en chronische wonden

Chronische wonden kunnen ontstaan, omdat iemand simpelweg diabetes heeft. Het bloed van diabetespatiënten stolt minder snel, waardoor de wondgenezing wordt geremd. Mensen met diabetes hebben vaak wondjes aan de voet zonder dat ze er last van hebben. Ze hebben eenvoudigweg minder gevoel in hun voeten, waardoor de wondjes niet worden opmerkt. Als een wond na 3 weken niet is hersteld, dan kunnen ernstige gezondheidscomplicaties optreden. Op de lange termijn kan een niet genezen voetwond zelfs leiden tot amputatie.

Voorzichtigheid met andere medicijnen

Diabetici zullen extra voorzichtig moeten zijn met andere veelvoorkomende factoren die een rol spelen bij het slechte wondgenezingsproces. Zo kunnen medicijnen die worden gebruikt voor een andere aandoening invloed hebben op het helingsproces van de wond. Cytostaticum is zo’n geneesmiddel. Dit medicijn wordt gebruikt bij mensen met kanker. Het remt de celgroei, wat essentieel is om de tumor te bestrijden, maar wat tevens leidt tot een minder snelle genezing van wondjes. Corticosteroïd (ontstekingsremmer) is een ander geneesmiddel dat de wondgenezing remt. Dit medicijn wordt bij verschillende aandoeningen ingezet, zoals allergieën, auto-immuunziekten en bronchitis. Andere medicijnen bevorderen juist de wondheling. Voorbeelden zijn antibiotica en middelen die vitamines en mineralen bevatten.

Vermijden van roken

Ook het levenspatroon kan een grote rol spelen bij het trage herstel van chronische wonden. Zo blijkt uit Deens onderzoek dat wonden moeilijker genezen bij rokers, omdat het zuurstoftransport van het bloed richting de wond wordt belemmerd door de koolmonoxide uit de rook. Het roken van 1 sigaret zorgt een uur lang voor 30% minder zuurstofopname door de lichaamsweefsels. Daarnaast worden de bloedvaten vernauwd door de nicotine. Roken leidt ook tot aantasting van collageen. Dit eiwit wordt door het lichaam gebruikt als bouwstof van het bindweefsel. Tot slot blijkt dat rokers 5 keer zo vaak last hebben van geïnfecteerde wonden dan niet-rokers.

Voedingspatroon diabetespatiënt

Diabetespatiënten dienen vanwege de bloedglucosespiegel goed op de voeding letten. Er wordt bijgehouden wat er wordt gegeten en gedronken en wanneer dit precies wordt gedaan.Maar niet alleen vanwege de bloedglucose zullen diabetici erg moeten letten op hun voedingspatroon. Voedingsmiddelen zijn ook belangrijk voor de snelle heling van wondjes. Het lichaam heeft voor het genezingsproces meer energie (calorieën) nodig. Deze extra energie wordt gehaald uit voldoende inname van koolhydraten. Bij het aanmaken van nieuw weefsel van de wond zijn juist de proteïnen essentieel. Tot slot zijn vitaminen en mineralen belangrijk om de vertraging van het wondherstel terug te dringen. Zo leidt een ijzertekort tot een minder goede opname van zuurstof uit het bloed.

Nieuwe techniek wondbehandeling

Inmiddels wordt er veel onderzoek gedaan naar het verbeteren van de wondbehandeling. Op basis van nieuwe technieken wordt slim verband ontwikkeld. Dit verband is voorzien van een sensor, die continu het genezingsproces van de wond in de gaten houdt. Dit gebeurt bijvoorbeeld op basis van geluidsgolven, elektroden of metingen van de temperatuur en de pH-waarde van de wond. Het doel is om deze sensoren in contact te stellen met een apparaat, zoals de smartphone, waarmee de patiënt direct een signaal ontvangt als de wondgenezing wordt geremd. Zo blijkt uit de eerste tests dat sommige wonden binnen een aantal dagen genezen in plaats van een aantal weken. Mocht het echt blijken te werken, dan zou dit het leven van de diabetespatiënt een stuk aangenamer kunnen maken.

1 gedachte over “Diabetici en chronische wonden”

  1. Door corona word ik niet behandeld. Al n jaar loop ik met n gat in mijn teen. Hoe moet dit eindigen.. de pijn is ‘s nachts ondraaglijk. En maar betalen. Om te janken is t.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *