Houdbaarheid diabetes teststrips

Houdbaarheid diabetes teststrips

Veel producten kennen een uiterste houdbaarheidsdatum. Zo ook teststrips om bloedglucose mee te meten. En waar er bij sommige producten laconiek omgegaan wordt met de uiterste houdbaarheidsdatum is dit bij teststrips niet verstanding. Diabetes strips die over de datum zijn kunnen een onbetrouwbare uitslag geven. Laten we eens wat dieper ingaan op de houdbaarheid van teststrips.

Houdbaarheidsdatum

De datum tot wanneer de strips te gebruiken zijn staat altijd op de verpakking. Tot deze uiterste houdbaarheidsdatum zijn de strips te gebruiken, mits de verpakking ongeopend is geweest. Vaak gaat het bij aankoop om zo’n 12 maanden. Daar streven wij in ieder geval altijd naar.

Gebruiksduur teststrips

Ook zijn er strips die naast een uiterste houdbaarheidsdatum tevens een gebruiksduur kennen. Een voorbeeld hiervan zijn de Accu Chek Mobile strips. Deze strips zijn 90 dagen te gebruiken nadat ze voor het eerst in de meter geplaatst zijn. Zo kan de houdbaarheid 12 maanden zijn maar ze zijn ‘maar’ 3 maanden te gebruiken na de eerste meting. De meter toont dit overigens aan en telt af. Bij 0 dagen zijn de strips niet meer te gebruiken en dienen nieuwe teststrips aangeschaft te worden. Steeds meer glucosemeters tellen automatisch af. De houdbaarheid wordt dan door de glucosemeter aangegeven. Maar er zijn nog de nodige meters waarbij de houdbaarheid van de strips handmatig gecontroleerd moet worden.

Bewaren teststrips

Teststrips zijn gevoelig voor vocht en licht. Niet voor niets leveren fabrikanten de strips in luchtdichte buisjes (kokertjes). Het is belangrijk dat de strips ook na openen in deze buisje bewaard blijven. En als u gaat meten – en dus een teststrip uit de verpakking haalt – het kokertje niet te lang open houdt. Door vocht en licht kunnen de teststrips korter houdbaar worden.

Aantal strips per verpakking

Omdat teststrips een uiterste houdbaarheidsdatum hebben is het aan te raden te kiezen voor kleine verpakkingen. In de praktijk zijn dit vaak verpakkingen met 50 teststrips. Professionals kiezen soms voor grotere verpakkingen omdat dit de prijs per strip drukt maar in de praktijk kan dit ook duurder uitpakken omdat meer strips over de datum gaan en dus onbruikbaar worden.

Let erop dat teststrips die over de houdbaarheidsdatum zijn een onbetrouwbaar (niet nauwkeurig) resultaat kunnen geven. Het is dus niet verstandig deze te blijven gebruiken. En weet dat veel meters de verlopen teststrip wel accepteren en dus een resultaat tonen. Het blijft dus opletten.

Heeft u vragen over de houdbaarheid van een bepaald merk teststrip? Neem contact met ons op. U heeft dezelfde werkdag nog antwoord op uw vraag.

Meest verkochte teststrips

28 gedachten over “Houdbaarheid diabetes teststrips”

  1. Alleen als onderdeel van een startpakket. De strips gaan vaker per 50. Soms wel als 2 x 25 verpakt om een verpakking niet open te hoeven maken.

 1. Ik heb een meter van one touch verio. Heeft altijd goed gemeten. Nu krijg ik al een aantal dagen de foutmelding dat ik opnieuw moet proberen met een nieuwe teststrips… De teststrips zijn wel overdatum, kan het zijn dat ik daarom de foutmelding krijg?

  1. diabetesmagazijn.nl

   Ja, dit kan inderdaad de oorzaak zijn. De meter is overigens inmiddels uit de handel. Strips zijn nog wel verkrijgbaar maar het is bedoeling dat gebruiker overstappen naar een andere meter.

 2. Benny Vandenberghe

  Beste. Wij gebruiken de meter van onetouch voor onze kat die diabetes heeft. De strips zijn nogal duur omdat we 2 maal moeten meten pd. Hebben jullie ook goedkopere strips of meter ?
  Mvg Benny Vandenberghe

  1. diabetesmagazijn.nl

   Dag Benny, wij hebben (nog) geen veterinaire diabetesproducten. Of gebruikt u nu de reguliere Onetouch meter en teststrips?

  1. diabetesmagazijn.nl

   Dag Marcella, strips die over de datum zijn mogen weggegooid worden. Veel meters weigeren deze strips en daarmee zijn ze dus onbruikbaar.

 3. Hallo ik gebruik de meter en teststrips One Touch select plus. Ik heb laatst een setje gebruikt dat 2 jaar over datum was (kwam ik later achter). Alle strips doen het gewoon. Nu heb ik een potje dat net 5 dagen over datum is kan dat kwaad? Kan het zijn dat de metingen dan onjuist zijn? te hoog zijn?

  1. diabetesmagazijn.nl

   Beste Erwin, volgens de fabrikant neemt de betrouwbaarheid af als een strip over de datum is.
   De Onetouch producten verdwijnen volledig van de Nederlandse markt. Wellicht is dit een goed moment om over te stappen naar een ander meter. We hebben de Select Plus strips nog een aantal maanden.

 4. Beste Heer, Mevrouw.
  Ik gebruik teststrip kontour next ik heb nog 100 stuks zijn in juni 2019 verlopen kan ik ze nog gebruiken ?
  Mvg .
  Louise

  1. diabetesmagazijn.nl

   Dag Louise, de strips kunnen een onbetrouwbare uitslag geven.

 5. Ik heb nog wat overjarige teststrips one touch vita deze gaf bij een meting aan 7.2 toen gemeten met mijn nieuwe accu chek mobile en deze gaf 7.1 aan wat zegt dit over nieuw en oude prik gegevens?

  1. diabetesmagazijn.nl

   Eigenlijk helemaal niets. U zal altijd verschil in meting zien. Dit verschil is erg klein.

 6. Hallo! Moet het merk van de strips overeenkomen met het apparaat dat je gebruikt? Of kan je ook van een andere merk dezelfde vorm strips kopen?
  Bedankt voor uw hulp!

  1. diabetesmagazijn.nl

   Hoi Nisma, ieder type meter kent een eigen teststrip. Teststrips zijn nooit bruikbaar op meerdere merken of verschillende typen meters. Binnen een merk als Accu-Chek zijn er bijvoorbeeld weer meerdere meters verkrijgbaar, allemaal met een eigen type teststrip.

  1. diabetesmagazijn.nl

   Hoi Angela, de houdbaarheid staat op de verpakking. Opening heeft hier niet mee te maken. Bewaar de strips wel in het buisje (en niet te warm).

 7. Beste medewerker,
  Wat bedoelt u met dat opening van accu chek performa er niet mee te maken heeft? Dus zonder zorgen 2 of 3 buisjes bestellen zolang het binnen de houdbaarheid datum is?
  In mijn flat wordt het weleens boven de 25 graden, is dit niet te warm?
  Dank voor uw bericht.
  Met vriendelijke groet,
  Yvonne

  1. diabetesmagazijn.nl

   Hoi Yvonne, de teststrips kennen een houdbaarheid, maar die houdbaarheid heeft niet zozeer te maken met het openen. Ze zijn gemiddeld zo’n 12 maanden houdbaar. Het is niet niet zo als bij de Accu-Chek Mobile dat ze na het eerste gebruik (na openen) nog maar 3 maanden houdbaar zijn. 25 graden is zeker niet te warm.

  1. diabetesmagazijn.nl

   Beste P van der Wal, hoe bedoelt u dit? Als uw vriend wil meten begint dat met een teststrip. Per meting wordt een teststrip gebruikt.

 8. Dag,

  Ik heb voor het eerste gebruik 20 teststrips in een plastic zakje meegekregen. Met al deze 20 teststrips meet ik een te hoge waarde (tussen 7 en 10). Daarna kreeg ik teststrips in een gesealde potje van 50 strips, deze hebben per ongeluk ongeopend een tijdje in zonlicht gestaan. Echter met deze teststrips meet ik altijd keurige waardes (tussen 4 en 5). Dus ik vermoed dat of de eerste teststrips niet goed zijn of juist de tweede set niet goed zijn. Wat kan ik nu het beste doen?

  U geeft aan dat teststrips die over de datum zijn een onnauwkeurige waarde aangeven. Bedoelt je daarmee dat ze een te hoge waarde kunnen aangeven of juist een te lage?

  Alvast dank voor uw reactie!

 9. Hallo, ik ben in het bezit van de TD gluco met bleutooth. Zijn de teststrips nog maar 3 maanden houdbaar na opening? Of tot de houdbaarheidsdatum die op de verpakking staat?

 10. Linda van Thol

  Ik heb een accu check meter. De strips zijn sedert aug 2020 vervallen. Mijn waardes zijn steeds 9.7 wat ik heel raar vind, want ik gebruik haast geen zoet. Ik neem drie tabletten per dag in. Kan de hoogte komen door de vervallen strips. Ik voel.me verder gewoon goed
  Alvast bedankt voor uw reactie

  1. diabetesmagazijn.nl

   Beste Linda, strips die over de datum zijn kunnen foutieve metingen opleveren. Deze strips zijn 5-6 maanden over de datum en daarmee neemt de kans toe dat ze niet het correcte resultaat tonen. De kans op een foutieve meting is veel groter naarmate het enzym in de loop van de tijd verslijt.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *