Time Restricted Eating goed voor glucosewaarde diabetici

Time Restricted Eating goed voor glucosewaarde diabetici

Uit onderzoek van de Universiteit Maastricht blijkt dat diabetici geholpen kunnen worden met Time Restricted Eating (TRE). Dit een manier van vasten. Onderzoekers Patrick Schrauwen en Charlotte Andriessen toonden aan dat volwassenen met diabetes type 2 gebaat zijn bij een maximale voedselinnameperiode van 10 uur per dag. Dit houdt in dat wanneer iemand om 8:00 voor het eerst iets nuttigt, er na 18:00 uur niets meer gegeten mag worden.

Opzet onderzoek

Voor het onderzoek aten 14 deelnemers drie weken lang uitsluitend tussen 8.00 tot 18.00 uur. Tijdens de controleperiode , van ook drie weken, aten de deelnemers over een grotere periode van ongeveer 14 uur. De deelnemers hadden een gemiddeld BMI en waren tussen de 50 en 75 jaar oud. Hun voedselinname, slaappatroon of activiteiten werden niet veranderd. Allen hadden diabetes type 2. In de tweede fase van het onderzoek aten de deelnemers evenveel als eerder, aan de calorie intake veranderde niets. Om ervoor te zorgen dat de voeding in beide onderzoeksperiodes vergelijkbaar was, hielden de deelnemers gedurende het hele onderzoek een eetdagboek bij. Aan het eind van elke onderzoeksperiode kwamen de deelnemers naar de Universiteit Maastricht om hun insulinegevoeligheid, suikervoorraad in de lever en stofwisseling te meten.

Uit het onderzoekt blijkt dat de glucosewaarde van de deelnemers consistent verlaagd werd door het nieuwe eetpatroon. Vooral ‘s nachts bleef die bloedsuikerwaarde lager dan voorheen. “We zagen dat de cijfers van de bloedsuikerspiegel overdag behoorlijk gelijk liepen bij zowel TRE-groep als de controlegroep, maar in de avond daalde dat cijfer bij de TRE-groep sneller. Dat is logisch: ze aten niets meer, en de controlegroep wel. Maar het cijfer bleef bij de TRE-groep consistent laag, ook door de nacht heen. Dat zagen we ook terug in het bloedonderzoek dat we gedaan hebben. Dat wil zeggen dat TRE een positief effect kan hebben op suikerwaardes van mensen met diabetes type 2.”

Het Diabetesfonds noemt de resultaten van het onderzoek veelbelovend. “Het laat gunstige effecten op biologische processen zien waardoor het lichaam weer in een meer natuurlijk evenwicht komt én, minstens zo belangrijk, dat het voor mensen mogelijk is om de behandeling vol te houden. De gedachte achter TRE is dat wanneer voedsel binnen een beperkte tijd wordt geconsumeerd, je lichaam ook weer in de natuurlijke vast-stand terecht komt waardoor weer een natuurlijker evenwicht ontstaat. Onderzoek naar TRE laat zien dat dit inderdaad gebeurt. Daarom zou het op termijn een interessante behandeloptie kunnen worden.”

1 gedachte over “Time Restricted Eating goed voor glucosewaarde diabetici”

  1. wat betreft TRE;
    is het ook mogelijk om later te eten bijv. om 11.00 uur tot 21.00 uur?
    Dan wel 10 uur eten en verder vasten.

    met vriendelijk groet,
    Anneke

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *