Controlevloeistof

Controlevloeistof. Ter controle van een meting

Wanneer gebruikt u controlevloeistof? Glucosemeters slijten. Heel langzaam weliswaar, maar na iedere meting bestaat er een kans dat de volgende meting een grotere afwijking met zich meebrengt. Met behulp van controlevloeistof kunt u controleren of de bloedglucosemeter en de teststrips samen als bloedglucosemeetsysteem correct functioneren.

Als het resultaat van een test met controlevloeistof binnen het bereik valt dat op het buisje teststrips vermeld staat, betekent dit dat de meter en de teststrips goed werken. U voert dan een correcte test uit.

Controlevloeistof is een vloeistof met een afgemeten hoeveelheid glucose. Maar het buisje bevat ook andere ingrediënten. Denk aan Polyvinylacetaat, Microsilica en Natriumbenzoaat. Op deze manier verschilt ieder merk vloeistof van elkaar.

Er is geen vast tijdstip om te meten. U zou controlevloeistof kunnen gebruiken bij:

 • Oefening
 • Eerste gebruik apparaat
 • Nieuw buisje teststrips
 • Vermoeden van verkeerde resultaten
 • Beschadigd apparaat
 • Symptomen die niet overeenkomen met meting

Diabetespatiënten willen nog wel eens twijfelen aan de resultaten die een teststrip geeft, dan is het over het algemeen verstandig om de resultaten te checken met controlevloeistof. Het bereik van laag, midden of hoog staat op de verpakking teststrips vermeld. Mochten testresultaten met de controlevloeistof afwijken dan zullen de teststrips hoogstwaarschijnlijk niet in orde zijn.De controlevloeistof is helaas niet alleen per merk maar ook per strip verschillend. Bijvoorbeeld Accu-Chek Mobile en Accu-Chek Performa hebben beiden een eigen soort controlevloeistof. De werking is gelijk maar de samenstelling van de vloeistof verschilt enigszins van elkaar waardoor een controlevloeistof per soort teststrip benodigd is.

Maar…

Het vreemde aan dit verhaal is dat fabrikanten geen enkele focus hebben op controlevloeistof. Hoewel het een nuttig product is verkopen veel fabrikanten de vloeistof simpelweg niet. Op diabetesmagazijn.nl hebben we daarom maar een zeer beperkt aanbod. De controlevloeistoffen zijn moeilijk te krijgen en als er al aan te komen is zijn de prijzen erg hoog. Voor bijna alle merken geldt dat controlevloeistof duurder is dan een volledig nieuwe meter. Een nieuwe meter waarbij u vaak ook al teststrips gratis krijgt. En prikpen en lancetten…

Om deze reden verkopen wij helaas maar van enkele merken controlevloeistof.

4 reacties op “Controlevloeistof. Ter controle van een meting”

  1. diabetesmagazijn.nl

   Dag H, de waarde staat vaak op de verpakking van de teststrips gemeld. Kunt u dit eens nakijken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

Winkelwagen