Controlevloeistof

Controlevloeistof. Ter controle van een meting

Glucosemeter kennen een afwijking ten opzichte van laboratoriumonderzoek. Een afwijking tot 15 procent noemen we acceptabel. Die afwijking kan in theorie groter worden naarmate de meter ouder wordt en vaker is gebruikt. Met behulp van controlevloeistof kunt u controleren of de bloedglucosemeter en de teststrips samen als bloedglucosemeetsysteem correct functioneren. Met de moderne glucosemeters wordt controlevloeistof echter steeds minder gebruikt. Fabrikanten vragen bovendien krankzinnige prijzen voor deze vloeistof. Een nieuwe glucosemeter is vaak goedkoper dan een flacon controlevloeistof.

Gebruik controlevloeistof

Als het resultaat van een test met controlevloeistof binnen het bereik valt dat op het buisje van de teststrips vermeld staat, betekent dit dat de meter en de teststrips goed werken. U voert dan een correcte test uit. Controlevloeistof is een vloeistof met een afgemeten hoeveelheid glucose. Maar het buisje bevat ook andere ingrediënten. Denk aan Polyvinylacetaat, Microsilica en Natriumbenzoaat. Op deze manier verschilt ieder merk vloeistof van elkaar.

Er is geen vast tijdstip om te meten. U zou controlevloeistof kunnen gebruiken bij:

 • Oefening
 • Eerste gebruik apparaat
 • Nieuw buisje teststrips
 • Vermoeden van verkeerde resultaten
 • Beschadigd apparaat
 • Symptomen die niet overeenkomen met meting

Diabetespatiënten kunnen twijfelen aan de resultaten die een teststrip geeft, dan kan het handig zijn om de resultaten te controleren met controlevloeistof. Het bereik van laag, midden of hoog staat op de verpakking teststrips vermeld. Mochten testresultaten met de controlevloeistof afwijken dan zullen de teststrips hoogstwaarschijnlijk niet in orde zijn.De controlevloeistof is helaas niet alleen per merk maar ook per strip verschillend. Bijvoorbeeld Accu-Chek Mobile en Accu-Chek Performa hebben beiden een eigen soort controlevloeistof. De werking is gelijk maar de samenstelling van de vloeistof verschilt enigszins van elkaar waardoor een controlevloeistof per soort teststrip benodigd is.

Nadeel controlevloeistof

Fabrikanten leggen geen focus op controlevloeistof. Hoewel het een nuttig product kan zijn, verkopen veel fabrikanten de vloeistof simpelweg niet. Het lijkt er sterk op dat controlevloeistof steeds minder gebruikt wordt. De moderne glucosemeters – de meters die aan ISO normen voldoen – wijken sowieso niet veel af. Ook als ze ouder worden, neemt de afwijking niet per definitie toe.

Op diabetesmagazijn.nl hebben we maar een zeer beperkt aanbod controlevloeistof. Prijzen zijn namelijk erg hoog. Voor bijna alle merken geldt dat controlevloeistof duurder is dan een volledig nieuwe meter! Een nieuwe meter waarbij u vaak ook al teststrips, prikpen en lancetten gratis krijgt. De meeste mensen kopen daarom zo eens in de drie jaar een nieuwe glucosemeter.

5 gedachten over “Controlevloeistof. Ter controle van een meting”

  1. diabetesmagazijn.nl

   Dag H, de waarde staat vaak op de verpakking van de teststrips gemeld. Kunt u dit eens nakijken?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *