Hoe voorkomt u huidproblemen bij incontinentie?

Hoe voorkomt u huidproblemen bij incontinentie?

Jong of oud, iedereen kan zomaar last hebben van ongewenst urineverlies. Niet alleen leidt het tot veel schaamte, maar het kan ook nog eens schadelijk zijn voor de huid. Hoe ontstaat dit? En kunt u het goed laten behandelen? Hieronder geven we antwoord op vragen over huidirritatie door incontinentie.

Urine als oorzaak

Om goed uit te kunnen leggen waarom huidirritatie door urine ontstaat, is het goed om uit te leggen wat urine precies is. Het geldt immers als oorzaak van veel huidproblemen. Urine bestaat uit vloeibare stoffen, die het lichaam niet nodig heeft. Het gaat niet alleen maar om afvalstoffen, maar ook om overtollige gezonde stoffen, zoals vitaminen, mineralen en water. In de nieren worden deze overtollige afvalstoffen gescheiden van het bloed, waarna het tijdelijk wordt opgeslagen als urine in de blaas. Vervolgens verdwijnt het via de urinebuis uit het lichaam wanneer u moet plassen. Urine veroorzaakt niet alleen problemen aan de huid. Op basis van de samenstelling, de kleur en de geur van urine kan vaak worden bepaald of iemand een aandoening heeft opgelopen.

Incontinentie Geassocieerde Dermatitis

Urine komt met name in aanraking met de huid tijdens ongewenst urineverlies, oftewel incontinentie. Dit kan veroorzaakt worden door beschadiging van het zenuwstelsel of problemen rond de blaas, bijvoorbeeld door beschadigde of zwakke sluitspieren. Het gevolg is dat u op de meest ongewenste momenten urine verliest. Een natte en vochtige huid, als gevolg van incontinentie, geeft bacteriën en schimmels de ruimte om de huid aan te tasten. Dit proces wordt versterkt door ammoniak, een urinezuur dat jeuk en irritatie versterkt en het huidherstel tegenwerkt.

Een ontsteking van de huid door incontinentie wordt ook wel incontinentie geassocieerde dermatitis genoemd (IAD). Dit merkt u aan een witte zachte huid, vergelijkbaar met uw handen die lange tijd in aanraking zijn geweest met water. De huid zal zonder behandeling steeds roder worden en vervolgens wonden veroorzaken. Ouderen hebben hier vaker last van. Hun huid is dunner, minder soepel en minder vet. Gevolg? Het huidherstel duurt langer, omdat de natuurlijke beschermlaag is aangetast of verminderd.

Hoe behandel ik mijn huid bij incontinentie?

Wanneer urine enige tijd in aanraking blijft met de huid, dan kan het gaan irriteren en leiden tot ernstige huidcomplicaties. Dit proces wordt versterkt wanneer de plek op het lichaam warm en vochtig is. Als uw huid lange tijd in aanraking komt met vocht, dan zwellen de huidcellen op. Daardoor wordt de huidstructuur ontregelt en kwetsbaar voor vuil en schadelijke micro-organismen. Een goede hygiëne is dus erg belangrijk. Maak de huid regelmatig schoon en droog. Gebruik geen zeep, omdat de pH-waarde van de huid in balans moet blijven.

Soms kan het ook helpen om een wasmiddel of wasverzachter zonder zeep te gebruiken tijdens het wassen. Tot slot biedt zalf uitkomst. Kies voor een zinkzalf. Die beschermt en herstelt de huid op een effectieve wijze.

Incontinentiemateriaal

Huidschade wordt ook voorkomen door het gebruik van goed incontinentiemateriaal. Incontinentiemateriaal bestaat uit verschillende lagen die elk een andere functie vervullen. Met name de bovenlaag is van belang bij het voorkomen van huidschade. Deze laag laat het vocht door en zorgt dus dat de huid niet zo nat blijft. In de volgende laag wordt de urine geabsorbeerd. Veel materialen bevatten nog een extra absorberende laag die in staat is om de geur op te nemen en de urine om te zetten in een soort van gelei, waardoor de natte plek verdwijnt.

Er wordt wel geadviseerd om regelmatig het incontinentiemateriaal te vervangen, omdat het materiaal maar een maximale hoeveelheid aan urineverlies kan opvangen. Inmiddels zijn er blaassensoren op de markt. Die worden als een soort van pleister op de buik geplakt. De sensor zal een signaal versturen wanneer urineverlies dreigt plaats te vinden. Op die manier hoeft het incontinentiemateriaal minder vaak te worden vervangen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *