Vergoedingen diabeteshulpmiddelen

Diabeteshulpmiddelen en vergoeding

Veel mensen met diabetes meten hun bloedglucose. Of het nu om type 1 of type 2 diabetes gaat. De bloedglucose kan momenteel op 2 verschillende manieren worden gemeten. Middels een bloedglucosemeter of een glucosemonitor. De bloedglucosemeter wordt nog steeds erg veel gebruikt, maar de opkomst van de glucosemonitor is niet onopgemerkt gebleven afgelopen 2 jaar.

Met name mensen met type 1 diabetes en mensen met type 2 diabetes (welke meermaals daags injecteren en actief aan zelfmanagement doen) maken veel gebruik van de glucosemonitor. De belangrijkste reden hiervan is dat de glucosemonitor een plaats in de behandeling heeft gekregen voor deze doelgroepen en wordt vergoed door de zorgverzekeraar.

Vergoedingen zijn wettelijk geregeld. Dus tussen verzekeraars onderling is eigenlijk geen verschil. Vanuit de aanvullende zorgverzekering bestaat er geen extra vergoeding voor diabeteshulpmiddelen.

Wanneer, wat en voor wie wordt er vergoed aan hulpmiddelen?

In de regel worden hulpmiddelen vergoed zodra u insuline spuit. Of wanneer u in aanmerking komt om te starten met insuline. Dat is de ‘simpele’ voorwaarde die zorgverzekeraars hanteren. De hulpmiddelen worden vergoed vanuit de basisverzekering. Het eigen risico is hier wel van toepassing. Hulpmiddelen waar u aan kunt denken zijn: insulinepennen, insulinepennaalden, bloedglucosemeters inclusief toebehoren als lancetten en strips, insulinepompen en glucosemonitoren inclusief de toebehoren als infusiesets en sensoren.

Mensen met type 1 diabetes krijgen alle benodigde hulpmiddelen vergoed die nodig zijn voor hun behandeling. Mensen met type 2 diabetes krijgen hun hulpmiddelen vergoed wanneer zij gaan starten of al gestart zijn met het spuiten van insuline. De overige groep mensen met type 2 diabetes zonder insuline (b.v. met pillen/dieet) krijgen geen hulpmiddelen vergoed (hier geldt: glucosemeter met toebehoren als lancetten en strips). Zij moeten dus zelf hun hulpmiddelen betalen.

Vergoeding hulpmiddelen

Wanneer u voor vergoeding van uw hulpmiddelen in aanmerking komt is het goed te weten dat hier een maximum aan vast zit. De richtlijnen van de zorgverzekeraars zien er als volgt uit:

  • Glucosemeter: 1 keer per 3 jaar
  • Teststrips: 100 tot 400 per jaar. Afhankelijk van hoe vaak u insuline spuit
  • Lancetten: 100 tot 400 per jaar. Afhankelijk van hoe vaak u insuline spuit
  • Prikpen: 1 keer per 2 jaar
  • Insulinepen: 1 per 3 jaar
  • Insulinepomp: wordt alleen op indicatie voorgeschreven
  • Glucosemonitor en sensoren: Wordt op indicatie voorgeschreven. Afhankelijk van de indicatie wordt de keus van de glucosemonitor gemaakt met de behandelaar.

Mocht u meer hulpmiddelen nodig hebben dan de richtlijnen aangeven,  dan  is het belangrijk dit met uw behandelaar te regelen. De zorgverzekeraar heeft hiervan via hen een bewijs nodig. Wanneer er onduidelijkheden zijn en u vragen heeft over uw vergoeding, dan is het belangrijk contact op te nemen met uw zorgverzekeraar en navraag te doen.

Wat wordt niet vergoed: cholesterol,- ketonenstrips en eventueel extra fixatiemateriaal voor het gebruik van sensoren of infusiesets (bij insulinepomp)

Medicatie

De meeste mensen met diabetes gebruiken medicatie. Te denken valt aan Metformine (pilvorm) of insuline (spuitvorm). De huisarts of internist schrijft de medicatie voor die in uw behandeling past. Dit wordt vergoed vanuit de basisverzekering.

Dit artikel is geschreven in samenwerking met Doeschka Motmans. Doeschka werkt al meer dan 20 jaar in de diabetesmarkt. Zij is Business Unit Manager Diabetes bij GD Medical. De  Diatesse XPER glucosemeter is een product uit het assortiment van GD Medical.

1 gedachte over “Diabeteshulpmiddelen en vergoeding”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *