World Diabetes Day

Vandaag is het Wereld Diabetes Dag!

Vandaag wordt er wereldwijd stilgestaan bij de chronische aandoening diabetes tijdens Wereld Diabetes Dag.

Diabetes is groot probleem

Wereld Diabetes Dag is in 1991 in het leven geroepen door de Immune Deficiency Foundation (IDF) en de World Health Organization (WHO), vanwege de toegenomen bezorgdheid over het aantal diabetesgevallen wereldwijd. Het is de grootste diabetes campagne, waarbij 1 miljard mensen verspreid over 160 landen worden bereikt. En dat is hard nodig, want cijfers laten zien dat diabetes een serieus probleem is. Wereldwijd zijn er 463 miljoen diabetespatiënten. De helft van de diabetespatiënten wordt nooit gediagnosticeerd. Uiteindelijk sterven 4,2 miljoen mensen door de chronische aandoening. En maar liefst 10 procent van de zorgkosten wereldwijd hebben betrekking op diabetes (minstens 760 miljard dollar).

Frederick Banting

Vanaf 2006 is Wereld Diabetes Dag een officieel ingestelde Verenigde Naties dag. Elk jaar vindt het op 14 november plaats. Maar waarom is er juist voor deze dag gekozen? Het is een eerbetoon aan de Canadees Frederick Banting (1891-1941) die op deze dag werd geboren. Hij was arts en tevens winnaar van de Nobelprijs voor Fysiologie of Geneeskunde. Banting is bekend geworden als degene die erin slaagde om insuline uit de alvleesklier van mensen en dieren te halen, zodat het kan worden ingespoten bij diabetespatiënten. Lange tijd kwam de insuline van honden, kalveren en varkens. Pas sinds de jaren tachtig wordt er gebruikgemaakt van synthetische insuline. Het DNA van mensen wordt in een gastcel van de darmbacterie (E. coli) aangebracht. De bacteriën zijn vervolgens in staat om het proces tot insulinevorming te imiteren wanneer ze zich vermenigvuldigen.

De verpleegkundige en diabetes

Dit jaar is het thema van Wereld Diabetes Dag ‘De verpleegkundige en diabetes’. Voor veel diabetespatiënten is de verpleegkundige vaak de eerste of enige zorgprofessional die ze helpt bij de diagnose en behandeling. Ze spelen een essentiële rol in het voorlichten van diabetespatiënten, zodat ze zichzelf thuis kunnen testen. Ook bieden ze psychologische ondersteuning en adviseren ze patiënten om een gezonde levensstijl na te streven. Van alle zorgprofessionals wereldwijd is maar liefst 59 procent een verpleegkundige, waarvan negen op de tien vrouw is. Wereldwijd komen we maar liefst 6 miljoen verpleegkundigen te kort. Dat geldt met name voor ontwikkelingslanden. De WHO en IDF roepen landen op om meer te investeren in verpleegkundigen, zodat de diabeteszorg beter aangepakt kan worden.

WDD op Social Media

Sinds gisteren kan worden deelgenomen aan een Twitter chat en wordt veel informatie gedeeld via de Instagram account @intdiabetesfed en de Twitteraccounts @IntDiabetesFed en @WDD. Met de hashtags #WorldDiabetesDay en #NursesMakeThe Difference blijf je op de hoogte van Wereld Diabetes Dag. Ook wordt er gevraagd om zelf te posten over deze dag. Informeer je followers en moedig ze aan om zich ook in te zetten. En ga op zoek naar bekende influencers die deze dag ook niet aan zich voorbij laten gaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *