Wat is zwangerschapsdiabetes?

Wat is zwangerschapsdiabetes?

Ongeveer 7 op de 100 vrouwen die zwanger zijn kunnen tijdelijk last krijgen van zwangerschapsdiabetes. Dit begint meestal pas rond de twintigste week van de zwangerschap. Het lichaam reageert tijdens een zwangerschap minder goed op insuline. Dit hormoon is nodig om de hoeveelheid suiker in het bloed in balans te houden. Echter, de zwangerschapshormonen remmen de werking van insuline. Normaal gesproken maakt het lichaam dan extra insuline aan om te voorkomen dat de bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Bij zwangerschapsdiabetes maakt het lichaam onvoldoende extra insuline aan.

Heb ik zwangerschapsdiabetes?

De meeste zwangere vrouwen zullen niet merken dat ze een verhoogde bloedsuikerspiegel hebben. Toch wijzen een aantal symptomen mogelijk op zwangerschapsdiabetes. Bijvoorbeeld een gevoel van dorst, waarbij de behoefte bestaat om veel te drinken. Andere signalen zijn vermoeidheid en het vaak moet plassen. Daarnaast kan uit een echo blijken dat de baby te groot en te zwaar is op het moment van de controle. Dit komt omdat het teveel aan suiker via de placenta in het lichaam van de ongeboren baby terechtkomt. De baby zal vervolgens insuline aanmaken om de glucose af te breken. De glucose zal daarna in vet worden omgezet, waardoor het gewicht van de ongeboren baby te snel toeneemt.

Risico’s

Er zijn verschillende factoren die het risico op zwangerschapsdiabetes vergroten. Bijvoorbeeld wanneer er al sprake is van suikerziekte of wanneer de vrouw al eerder een zware baby (4500 gram) heeft gekregen. Andere factoren zijn overgewicht (een BMI hoger dan 30) en een teveel aan bloedsuiker voor de zwangerschap. Verder is er meer kans op deze vorm van (tijdelijke) suikerziekte als diabetes type 2 voorkomt in de directe familie. Bij vrouwen die in een risicocategorie vallen wordt vaak tussen de 24e en 28e week een bloedonderzoek gehouden om te controleren of ze te veel glucose in het bloed hebben. Bij vrouwen die eerder zwangerschapsdiabetes hebben gehad wordt dit bloedonderzoek eerder gehouden. Rond week 16.

Behandeling

Onbehandelde zwangerschapsdiabetes kan leiden tot een hoge bloeddruk, een zwaardere bevalling en een vertraagde rijping van de longen van de baby. Met een glucosemeter dient het glucosegehalte in het bloed een aantal keren per dag gecontroleerd te worden. De diabetesverpleegkundige in het ziekenhuis kan hierin begeleiden. Daarnaast wordt aangeraden om de inname van koolhydraten en vet te beperken. Voor veel vrouwen helpen gerichte voedingsadviezen, maar soms is het nodig om insuline te spuiten met een pennaald.

Gemiddeld verdwijnt de zwangerschapsdiabetes binnen 24 uur na de bevalling. Wel is het zo dat zowel de moeder als het kind een hoger risico heeft om na verloop van tijd diabetes type 2 te krijgen. Ongeveer 50% van de vrouwen die zwangerschapsdiabetes hebben gehad, lopen binnen vijf a tien jaar diabetes type 2 op. U verkleint de kans door na de zwangerschap goed te blijven letten op het gewicht en voeding in combinatie met voldoende beweging. Zwangerschapsdiabetes moet niet verward worden met vrouwen die al voor de zwangerschap diabetes hebben. Zij zullen extra moeten opletten, omdat de kans bestaat dat het kindje een aangeboren afwijking ontwikkelt

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *