Is het DASH dieet aan te raden bij diabetes?

Is het DASH dieet aan te raden bij diabetes?

Voor diabetespatiënten is het ontzettend belangrijk om een gezond en gevarieerd voedingspatroon toe te passen in hun dagelijkse leven. Soms kan een specifiek dieet een hulpmiddel zijn waarmee dit bewerkstelligd kan worden. Een voorbeeld van een dieet dat vaak in één adem wordt genoemd met diabetes is het DASH dieet.

Wat is het DASH dieet?

DASH staat voor Dietary Approaches to Stop Hypertension en is in de jaren negentig ontwikkeld door het nationale gezondheidsinstituut in de Verenigde Staten, op basis van wetenschappelijk onderzoek. Het doel van dit dieet is om de bloeddruk te verlagen zonder gebruik te maken van medicijnen. Daarnaast blijkt dat er ook gewicht kan worden verloren, het LDL-cholesterol kan worden verlaagd, evenals de bloedsuikerspiegel. Ook heeft het een gunstig effect op de stofwisseling en darmflora. Met name diabetespatiënten zijn gebaat bij dit dieet, aangezien zij twee keer zo vaak te maken hebben met een hoge bloeddruk, in vergelijking met gezonde mensen. Een hoge bloeddruk betekent een hoger risico op hart- en vaatziekten.

Wat kan ik volgens DASH beter niet eten en drinken?

Het belangrijkste is om toegevoegde suikers, verzadigde vetten en hoge zoutinnames te vermijden.

Verminder toegevoegde suikers

Het is een fabel dat diabetespatiënten geen suiker meer eten. Iedereen heeft suiker nodig, alleen dient bij diabetes meer rekening te worden gehouden met de bloedsuikerspiegel. Toegevoegde suikers dienen zoveel mogelijk te worden voorkomen. Die zitten met name in frisdranken, gebak, snoep, chocola en koek. Let daarom altijd op de etiketten van de producten die in de supermarkt worden gekocht.

Verminder verzadigd vet

Ons lichaam heeft vetten nodig als bouwstof, om vitamines mee op te nemen, cellen te beschermen en energie op te slaan. Er zijn onverzadigde (goede) vetten en verzadigde (slechte) vetten. Vet vlees, gebak, koek, chocola, roomboter, kaas, margarine en volle melkproducten bevatten vaak veel verzadigde vetten. Die worden afgeraden bij het DASH dieet. Kies daarom voor onverzadigde vetten, zoals die voorkomen in vis, noten en oliën.

Verminder de zoutinname

Volgens de Hartstichting worden elk jaar 6.000 nieuwe patiënten met hart- en vaatziekten voorkomen wanneer we onze zoutinname reduceren. Maar liefst 80 procent van het zout krijgen we via voedingsmiddelen binnen. De overige 20 procent voegen we zelf toe aan maaltijden.

Wat kan ik juist wel eten en drinken?

Met name kalium, calcium, magnesium en voedingsvezels dragen bij aan een lagere bloeddruk. Binnen het DASH dieet staan deze voedingsstoffen centraal. Die komen voor in magere zuivelproducten, volkoren producten, groentes, fruit, noten, zaden, peulvruchten, vis, gevogelte en plantaardige olie. Zo kan het cholesterol gehalte en de bloeddruk worden verlaagd. Ook wordt het risico om als diabetespatiënt hart- en vaatziektes op te lopen verlaagd.

Omdat diabetes steeds vaker en op steeds jongere leeftijd wordt vastgesteld is het voor veel Nederlanders noodzakelijk geworden om het ongezonde voedingspatroon onder de loep te nemen. Er zijn online veel DASH recepten te vinden, die voor eenieder nuttig kunnen zijn om evenwichtig en gezond te eten, zonder dat het schadelijke gevolgen heeft voor de gezondheid.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *