Wat is diabetes?

Wat is diabetes?

Diabetes is een chronische stofwisselingsziekte waarbij het lichaam niet meer zelf de bloedsuiker in evenwicht te houden. Daardoor zit er teveel glucose (suiker) in het bloed. Dat komt omdat het lichaam een te lage hoeveelheid van het hormoon insuline heeft. Vaak gaat het ook gepaard met een slechte reactie van uw lichaam op insuline. Ook is het mogelijk dat het lichaam helemaal geen insuline meer aanmaakt. Insuline regelt de bloedsuikerspiegel en wordt gemaakt in de alvleesklier.

In Nederland zijn er ruim 830.000 mensen met diabetes. Diabetes kan in twee varianten worden opgesplitst. 90% van de patienten heeft type 2, de rest heeft type 1. (En een heel klein percentage heeft een andere vorm van diabetes). Er zijn ook veel mensen die wel diabetes hebben, maar bij wie de diagnose nog niet is gesteld.

Type 1 Diabetes

Bij type 1 diabetes maken de lichaamscellen geen insuline meer aan. Daardoor wordt de glucose (suiker) die men via voeding binnenkrijgt niet opgenomen in het lichaam en stijgt de suikerspiegel. Bij een te hoge suikerspiegel moet u vaak plassen en heeft u veel dorst. In dit geval zal enkele keren per dag insuline gespoten moeten worden of zelfs een insulinepomp worden gedragen.

Type 2 Diabetes

Type 2 diabetes Deze komt dus verreweg het vaakst voor. Het lichaam heeft onvoldoende insuline en/of reageert er niet meer goed op. In sommige gevallen zal insuline gespoten moeten worden. Overgewicht, weinig beweging en ook ouderdom zijn meestal de oorzaak. Ook erfelijke aanleg kan een factor zijn bij het krijgen van type 2.

Anders dan bij type 1 diabetes geldt voor type 2 dat het mogelijk is het risico op deze chronische ziekte te verkleinen met een gezonde levensstijl.

Wie krijgt diabetes?

Diabetes kunnen we allemaal krijgen. De een heeft wel een grotere kans dan de ander. Bij type 2 diabetes en bij zwangerschapsdiabetes weten we wat de kans groter maakt. Bij diabetes type 1 zijn we helaas nog niet zo ver. Diabetes type 1 wordt vooral veroorzaakt door genetische aanleg. In sommige gevallen speelt ook blootstelling aan een virus of virale ziekte een rol bij het ontwikkelen van deze variant. Vreemd genoeg komt diabetes type 1 ook meer voor bij mensen uit landen als Finland en Zweden. Diabetes type 2 komt steeds vaker voor. Als u ouder wordt groeit de kans, maar ook door overgewicht, passiviteit, te hoog cholesterol, te hoge bloeddruk, roken, als u zwangerschapsdiabetes hebt gehad of een baby van meer dan 9 pond. Ook de afkomst, bepaalde medicatie en bepaalde ziektes zoals PCOS of coeliaki vergroten je kans op type 2 diabetes.Dit zijn wel minder belangrijke factoren. Volgens het Amerikaanse blad “menopause’ lopen ook vrouwen in de overgang die veel opvliegers hebben of nachtzweten meer kans om diabetes te ontwikkelen. Gezond leven is voor hen extra belangrijk.

Jongeren met diabetes

Steeds meer jongeren, maar ook studenten, kampen met overgewicht. Niet heel vreemd dus dat ook deze groepen diabetes krijgen. Diabetes type 2 dan, want dit wordt ontwikkeld door overgewicht. Overigens wordt type 1 diabetes ook steeds vaker geconstateerd bij jongeren en dit heeft weer niets te maken met overgewicht. Artsen hebben hun zorgen geuit want diabetes op jonge leeftijd zorgt voor schadelijke gevolgen naarmate de leeftijd toeneemt.

In een land als de Verenigde Staten neemt diabetes onder jongeren het hardst toe. Onderzoekers hebben hier metingen uitgevoerd waaruit bleek dat diabetes met 20 procent was toegenomen. Ook zagen onderzoekers veel voortekeningen van diabetes. Diabetes op vroege leeftijd kan leiden tot nierfalen, hartaandoeningen en tot amputaties van ledematen op latere leeftijd. Artsen raden bewegen en gezonde voeding aan. Uiteraard alleen voor degene met diabetes type 2.

Momenteel wordt veel onderzoek verricht naar de voorkoming van diabetes onder jongeren en studenten. Diabetes voorkomen kan deels, type 2 zou voorkomen kunnen worden door meer beweging en gezonde voeding. Type 1 is een ander verhaal en de stijging van diabetes type 1 onder jongeren is nog niet helemaal te verklaren. Meer onderzoek is nodig om uit te wijzen hoe diabetes bij jongeren wordt veroorzaakt en hoe dit voorkomen kan worden.

Zwangerschapsdiabetes

Eén op de twintig zwangere vrouwen krijgt zwangerschapsdiabetes. De kans neemt toe als u het al eerder hebt gehad tijdens een zwangerschap. Maar ook als u voor uw zwangerschap al (veel) te zwaar was, eerder een zware baby hebt gekregen, een hoog cholesterol of bloedsuiker hebt, van Turks/Hindoestaans/Marokkaanse afkomst bent of een gezinslid hebt met type 2 diabetes.

Glucose meten

U kunt zelf thuis uw bloedsuiker (glucose) meten. Hiervoor heeft u nodig: een prikpen met lancet, een teststrip en een bloedsuikermeter. De bloedsuikerwaarde met u vervolgens met een druppeltje bloed uit uw vingertop. Als eerste wast u uw handen. Met warme handen komt het bloed makkelijker naar buiten. U begint met de prikpen en/of lancet. De prikpen is een apparaat wat u tegen de zijkant van uw vingertop (liefst wijs- of ringvinger) moet houden. U drukt dan op een knopje. Een kort naaldje prikt dan heel even in uw vingertop, voldoende om een druppeltje bloed naar buiten te laten komen.Vervolgens pakt u de teststrip. Dit is het strookje waar u vervolgens de verkregen druppel bloed op doet. Op het strookje is de plaats waar de druppel moet komen aangegeven.

Tenslotte kunt u met de bloedsuikermeter aflezen hoe hoog de bloedsuiker (glucose) is in het opgevangen druppeltje bloed. Het stripje stopt u in het meetapparaat. Bij sommige merken moet u de de teststrip er al van tevoren instoppen. Binnen 10 seconden kunt u de uitslag aflezen.

De prikpennen, bloedsuikermeters en teststrips zijn verkrijgbaar in verschillende soorten van diverse merken. Met uw huisarts of diabetesverpleegkundige kunt u bespreken welke het meest geschikt zijn voor u. De huisarts of diabetesverpleegkundige spreekt met u af bij welke bloedsuikerwaarden u contact op moet nemen. U bestelt de producten uiteraard op diabetesmagazijn.nl.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *