Hoe krijgt u diabetes?

Hoe krijgt u diabetes?

Iedereen kan diabetes krijgen. Wat de gevolgen zijn van diabetes is over het algemeen bekend. Maar hoe diabetes eigenlijk ontstaat is vaak minder bekend. Vooral bij type 1 is het niet altijd duidelijk.

Er zijn een aantal oorzaken bekend waardoor diabetes kan ontstaan. Overgewicht, erfelijke aanleg, verminderde werking van de alvleesklier en zwangerschap zijn de belangrijkste oorzaken. De aanwezigheid van antistoffen, virusinfecties, stress en gebruik van bepaalde medicijnen kunnen diabetes veroorzaken.
Aan type 1 en type 2 diabetes liggen verschillende oorzaken ten grondslag.

Diabetes door erfelijke aanleg

Een kind met een vader of moeder met type 1 diabetes heeft een verhoogde kans om het zelf ook te ontwikkelen. Als beide ouders het hebben stijgt die kans nog meer. Bij type 2 diabetes is er vaak een genetische component die veel voorkomt in bepaalde etnische groepen.

Diabetes door overgewicht

Bij mensen met overgewicht wordt het glucoseniveau in het bloed niet goed meer gereguleerd. De cellen worden door het overgewicht minder gevoelig voor het ontvangen van insuline. De alvleesklier probeert dit probleem te compenseren door meer insuline aan te maken. Daardoor ontstaat type 2 diabetes.

Diabetes door leeftijd

Wanneer u ouder wordt gaat de alvleesklier steeds wat minder goed werken. De alvleesklier produceert insuline. Op het moment dat die productie te ver afneemt ontstaat er diabetes.

Diabetes door zwangerschap

Tijdens en zwangerschap produceert het lichaam het zwangerschapshormoon HPL. Dit hormoon kan ongevoeligheid van de moederlijke cellen voor insuline veroorzaken, en daarmee diabetes. Deze vorm van diabetes verdwijnt dus weer na afloop van de zwangerschap.

Tenslotte is er Prediabetes. Dit is geen oorzaak van diabetes maar wel een voorstadium.Het suikerniveau in het bloed is dan hoger dan gemiddeld, maar nog niet zo hoog als bij suikerziekte. Bij prediabetes zijn er meestal nog geen symptomen. Diabetespatienten hebben vaak wel korte of lange tijd in dit voorstadium gezeten voor ze daadwerkelijk diabetes ontwikkelen. Het is dus een aanwijzing dat er diabetes kan ontstaan.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *