Vergoeding diabeteshulpmiddelen

Diabetes en uw zorgverzekering 2021. Wat wordt vergoed?

Tot het einde van dit jaar heeft u weer de mogelijkheid om over te stappen op een andere zorgverzekering. Vaak bespaart u tientallen euro’s op jaarbasis, dus het is de moeite waard om op basis van uw voorkeuren de juiste zorgverzekering te kiezen. Als u diabetespatiënt bent, dan bent u afhankelijk van de juiste zorg voor de lange termijn. Maar wordt uw zorg via de basisverzekering wel volledig vergoed of is het noodzakelijk om ook nog een aanvullende verzekering te nemen?

Allereerst wordt er pas vergoed, als de zorgkosten boven uw eigen risico uitkomen. U kunt dit eigen risico zelf bepalen bij het kiezen van een nieuwe zorgverzekering. U betaalt minimaal 385 euro per jaar zelf, alvorens de zorgkosten vergoed gaan worden. Vergoedingen uit het basispakket worden bepaald aan de hand van de insuline afhankelijkheid van de patiënt.

Vergoeding diabetes type 1

Diabetes type 1 patiënten spuiten vaak meerdere keren per dag insuline en komen in aanmerking voor een aantal vergoedingen. De insulinepen wordt 1 keer per drie jaar vergoed, per insulinesoort. En daarnaast wordt een reserve insulinepen gedekt door de verzekering. De prikpen wordt 1 keer per 2 jaar vergoed. De insulinepomp inclusief de spullen die erbij horen wordt 1 keer per vier jaar vergoed. Overigens is er een verwijzing nodig van een internist, wanneer u een draagbare insulinepomp wilt gebruiken. Het aantal teststrips dat wordt vergoed hangt af van uw specifieke diabetes situatie. Gebruikt u een insulinepomp? In dat geval worden 400 teststrips en 400 lancetten per kwartaal vergoed.

Vergoeding diabetes type 2

Diabetes type 2 patiënten spuiten vaak geen insuline en houden hun ziekte onder controle met een gezonde levensstijl en medicijnen. Voor deze diabetespatiënten geldt dat alleen geneesmiddelen worden vergoed als ze zijn voorgeschreven door de arts en als ze vallen onder het GVS (geneesmiddelen vergoedingensysteem). Maar dan wel als het eigen risico (minimaal € 385 en maximaal € 858) binnen een jaar is opgemaakt. Diabeteshulpmiddelen worden alleen vergoed vanuit het basispakket wanneer glucose verlagende middelen niet meer werken als behandeling en uw arts overweegt om u met insuline te behandelen. Wel kunt u een aanvullende verzekering nemen, die bijvoorbeeld dieetadvies, medicijnen buiten het GVS en teststrips vergoedt.

Wat moet u nog meer weten?

Soms valt een vergoeding lager uit, omdat de leverancier van de diabeteshulpmiddelen geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Ook is het soms noodzakelijk om een zorgverzekeraar om toestemming te vragen wanneer hulpmiddelen worden aangeschaft via een leverancier die geen contract heeft met de zorgverzekeraar. Wilt u meer diabeteshulpmiddelen aanschaffen dan dat is voorgeschreven? Ook dan heeft u toestemming nodig van de zorgverzekeraar. Kijk dus altijd goed naar de voorwaarden van de zorgverzekering die u kiest.

Het Zorginstituut Nederland heeft een handige tool waarmee u kunt opzoeken of uw medicijn wordt vergoed en hoe hoog dit bedrag is. U kunt ook besparen op de jaarlijkse zorgkosten door deze aan te geven in de aangifte van de inkomstenbelasting. Op de website van de Belastingdienst treft u meer informatie.

Meer informatie vindt u in dit geüpdatet artikel van september 2021.

2 gedachten over “Diabetes en uw zorgverzekering 2021. Wat wordt vergoed?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *