Pleister meet glucosegehalte diabetespatiënt via zweet

Pleister meet glucosegehalte via zweet

Wetenschappers aan de Amerikaanse Penn State University en de Chinese Xiangtan University hebben een pleister ontwikkeld die op basis van zweet het glucosegehalte kan meten. Daarmee wordt het voor diabetespatiënten gemakkelijker om regelmatig de bloedsuikerwaardes te controleren. Ook kan diabetes in een vroeg stadium worden gediagnosticeerd, waardoor de verborgen groep diabetici sneller aan het licht komt.

Zweet toont glucosegehalte aan

Op dit moment controleren diabetespatiënten de glucosespiegel op basis van een invasieve methode, waarbij het lichaam wordt binnengedrongen via een naald om bloed te prikken. In plaats van het bloedprikken kan de diabetespatiënt de pleister simpelweg bij de zweetklieren opplakken en minutenlang of zelfs urenlang laten zitten. De stickable bevat een heel klein apparaatje die het glucosegehalte uit het zweet controleert. Daarnaast geeft het diabetespatiënten veel informatie tijdens het bewegen. Bijvoorbeeld de mate van het
zweetverlies, de vochtbalans en de lichaamstemperatuur.

Ook kunnen andere biomarkers uit het zweet worden geanalyseerd, waardoor mogelijke aandoeningen in een vroeg stadium worden gedetecteerd en gemonitord. Zo kan een tekort of een teveel aan zweet duiden op respectievelijk een beroerte of oververhitting van het
lichaam. Andere stoffen uit het zweet, zoals ureum en creatinine wijzen mogelijk op nierschade. De vergaarde data kan door de gebruiker gemakkelijk met het blote oog worden afgelezen.

Vroeg stadium ontwikkeling

Voorlopig is de slimme pleister nog niet beschikbaar voor het grote publiek. Op dit moment wordt het apparaat nog doorontwikkeld en zijn de onderzoekers bezig met het verbeteren van de technologie en het ontwerpen van een smartphone app, zodat gebruikers in de toekomst meer inzicht krijgen in alle vergaarde data. Die informatie kan dan real-time worden gedeeld met de arts of verpleegkundige. De wetenschappers hebben inmiddels een industriële partner gevonden die helpt bij het opschalen en het uitvoeren van grootschalige testen, zodat de pleister binnen afzienbare tijd op de markt beschikbaar is.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *