Eerste app goedgekeurd om insuline toe te dienen

Eerste app goedgekeurd om insuline toe te dienen

De Amerikaanse gezondheidswaakhond FDA heeft een app van Tandem Diabetes Care goedgekeurd voor het toedienen van insuline. De app staat in verbinding met een gekoppelde insulinepomp die de diabetespatiënten dragen. Zo hoeven ze niet meer handmatig de insulinepomp te bedienen. De nieuwe feature is binnenkort via een gratis software update beschikbaar voor een geselecteerde groep diabetespatiënten die bolus insuline spuiten.

t: slim en t:connect

Diabetespatiënten die de t:slim X2 insulinepomp gebruiken, sturen binnenkort via de t:connect app doseringsinstructies naar de insulinepomp. Volgens het bedrijf is het de eerste goedgekeurde Android en iOS app waarmee diabetespatiënten de insulinetoediening kunnen doseren. Voorheen konden diabetespatiënten doseringen alleen direct via de insulinepomp instellen.

De app geeft naast deze doseringsfunctie ook informatie over de glucosetrends van de afgelopen 24 uur, wijzigingen van de pompstatus en gegevens over de eerdere insulinetoedieningen. Gebruikers ontvangen daarnaast waarschuwingen en notificaties over de insulinepomp via de app. De app is vanaf de lente beschikbaar voor geselecteerde groepen. Vanaf de zomer staat een bredere uitrol gepland, zodra de gebruikerservaring van de geselecteerde groepen positief is.

John Sheridan, president en CEO van Tandem Diabetes Care laat in een verklaring weten: “Het geven van een maaltijdbolus is nu de meest voorkomende reden voor een interactie tussen een persoon en zijn pomp, en de mogelijkheid om dit te doen met behulp van een smartphone-app biedt een handige en discrete oplossing.”

Wat is bolus insuline?

Via een insulinepomp spuiten diabetespatiënten basale insuline of bolusinsuline. Basale insuline werkt langer en houdt het glucoseniveau overdag en ‘s nachts stabiel via geleidelijk snelwerkende doseringen. Deze doseringen hangen af van de persoonlijke insulinebehoefte van de patiënt. Het voordeel is dat de bloedsuikerspiegel beter te reguleren is.

De software update voor de t:connect app is bedoeld voor het toedienen van bolus insuline. De bolus is een extra dosis insuline die diabetespatiënten toedienen bij elke maaltijd of een tussendoortje met veel koolhydraten. Daarmee voorkomen ze hoge glucosewaardes. Diabetespatiënten kunnen de doseringen van bolus insuline normaal gesproken niet voorprogrammeren. Het aantal eenheden van de dosis verschilt namelijk per keer en is afhankelijk van de bloedsuikerspiegel, de maaltijd en de fysieke inspanningen.

Tandem Diabetes Care

Tandem Diabetes Care werd in 2006 opgericht en is gevestigd in het Amerikaanse San Diego. Er werd al voor meer dan 400 miljoen dollar aan kapitaal opgehaald bij investeerders. De eerste insulinepomp, de t:slim, werd ontwikkeld op basis van feedback uit 4000 interviews met diabetespatiënten en zorgprofessionals. In 2011 kregen ze goedkeuring om deze insulinepomp op de markt te brengen. Het had destijds als eerste insulinepomp een touchscreen.

Therapietrouw diabetes belangrijk

Met name diabetespatiënten met type 1 dienen zelf insuline te spuiten of een pomp te dragen. Therapietrouw is voor deze groep van groot belang om gezond te blijven. Vorig jaar ontwikkelde het RIVM een methode om het effect van diabetes op de levensverwachting en de kans op overlijden te berekenen. De Nivel-cijfers van de huisarts worden gekoppeld aan de sterftecijfers van het CBS.

Afgelopen oktober publiceerde het RIVM samen met het Nivel de eerste onderzoeksresultaten. Daaruit kwam naar voren dat Nederlanders van 45 jaar met diabetes type 1 gemiddeld 13 jaar korter leven dan mensen zonder deze vorm van diabetes. Ook blijkt dat de type 1 patiënten, met een leeftijd tussen de 45 en 60 jaar, vijf keer meer kans hebben om te sterven in vergelijking met hun leeftijdsgenoten zonder diabetes.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *