Wat is bloedsuiker?

Wat is bloedsuiker?

Bij diabetes is de hoeveelheid suiker in het bloed (bloedsuiker) te hoog. Maar wat is bloedsuiker nu precies? Hoe verwerkt uw lichaam bloedsuiker? Welke waarden zijn gezond? En hoe kunt u dit zelf meten?

Als u voedsel eet waar koolhydraten in zitten worden deze koolhydraten in uw maag en darmen omgezet tot glucose. Glucose is suiker. De glucose wordt opgenomen in uw bloed. Door het transport door uw bloed komt de glucose terecht bij uw spieren en organen. Zo is bloedsuiker ‘brandstof voor uw lichaam’. Het is noodzakelijk.

Hoe werkt het?

Uw lichaam gebruikt het hormoon insuline om de glucose (bloedsuiker) in uw lichaamscellen opgenomen te krijgen. Die cellen zetten de glucose vervolgens om in energie. Daardoor is het mogelijk om na te denken en te bewegen. Uw lichaam is dus continue bezig om de juiste hoeveelheid glucose in het bloed te krijgen. Dat heet ook wel het bloedsuikergehalte. Als u iets eet met koolhydraten stijgt het bloedsuikergehalte. Zodra de insuline er voor heeft gezorgd dat de glucose is opgenomen komt de bloedsuiker weer in balans.

Wanneer uw bloedsuiker onder een bepaald niveau komt – bijvoorbeeld omdat u een paar uur niet heeft gegeten – maakt uw lichaam geen insuline maar het hormoon glucagon aan. Glucagon zorgt ervoor dat in de lever opgeslagen glucose vrij kan komen. Zo komt uw bloedsuikergehalte weer in balans.

Bij mensen met diabetes kan de glucose niet goed meer uit het bloed worden gehaald. De glucose blijft dan dus in het bloed en gaat niet naar de organen. Op die manier stijgt het bloedsuikergehalte dus teveel. Bij een te grote stijging is er sprake van diabetes, of de voorfase daarvan.

Hoe kunt u uw bloedsuiker meten?

Of iemand diabetes heeft kan alleen een bloedtest duidelijk maken. Met een druppel bloed kan het bloedsuikergehalte worden gemeten. Dit doet u met een bloedglucosemeter, soms gebeurt dit ook met een laboratoriumtest maar inmiddels wordt massaal vertrouwd op de glucosemeter. In de bloedglucosemeter stopt u een teststrip. In de meter zit een prikapparaatje waarmee u in uw vinger kunt prikken. De druppel bloed die daardoor vrijkomt houdt u tegen de teststrip aan. Na enkele seconden kunt u een waarde in mmol/l (voor Nederland) aflezen. Dat getal geeft de bloedglucosewaarde in uw bloed aan. Lees meer over het kiezen voor een glucosemeter.

Maar wat zijn dan gezonde waarden?

Er moet onderscheid worden gemaakt tussen ‘nuchter prikken’ en ‘niet nuchter prikken’. Nuchter prikken betekent dat u 8 uur daarvoor niets gegeten of gedronken heft behalve water. Niet nuchter prikken doet u zo’n anderhalf tot 2 uur na een maaltijd. Dat is het moment waarop de bloedsuiker in uw bloed het hoogst is.

Uitslagen bloedsuikerwaarde bij nuchter prikken:

  • Onder de 6,1 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 6,1 en 6,9 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 6,9 mmol/l – diabetes

Uitslagen bloedsuiker waarde bij niet nuchter prikken:

  • Onder de 7,8 mmol/l – geen diabetes
  • Tussen de 7,8 en 11 mmol/l – voorfase van diabetes
  • Boven de 11 mmol/l – diabetes

Veel meters hebben een kleine meetafwijking. Moderne glucosemeters – dus die voldoen aan de ISO norm – wijken niet meer dan 15 procent af van een laboratoriumbepaling. De getallen achter de komma kunnen in werkelijkheid dus wat lager of hoger zijn. Vallen uw bloedsuikerwaarden binnen de voorfase van diabetes of diabetes en staat u hier nog niet voor onder medische behandeling? Dan is het zeer aan te bevelen om een arts te raadplegen.

Populaire glucosemeters

1 gedachte over “Wat is bloedsuiker?”

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *