Beroemdheden met diabetes

Beroemdheden met diabetes

Diabetes is een veelvoorkomende ziekte die ook bekende personen niet spaart. Celebrities gelden vaak als rolmodel, omdat ze door hun beroemdheid snel aandacht kunnen vragen voor diabetes en ook een grote groep mensen kunnen inspireren en motiveren. Hieronder vind je een aantal bekende nationale en internationale sterren die diabetespatiënt zijn.

TV-kok Herman den Blijker

De bekende Rotterdamse kok Herman den Blijker heeft al meer dan 20 jaar diabetes type 2. Ondanks zijn diabetes had Den Blijker te maken met een eet- en drinkverslaving. Inmiddels werkt hij met een eetschema en een personal trainer om van zijn overgewicht af te komen en gezonder te leven. Volgens de restauranthouder heeft hij jarenlang niet ingezien hoe gevaarlijk het was om veel overgewicht te hebben in combinatie met diabetes. Met andere diabetespatiënten deed hij mee aan RTL Gezondheidstest om gezonder en fitter te worden en tevens van de medicijnen af te komen. Aan de hand van het groepsprogramma Keer Diabetes2 ging het voedingspatroon drastisch om, werd het slaappatroon aangepast en werkte Den Blijker zich in het zweet om af te komen van de overtollige kilo’s.

Presentator Gordon

Zanger en presentator Gordon kreeg diabetes type 2 gediagnosticeerd toen hij eind dertig was. Hij heeft eerder al eens op de eerste hulp gelegen met een hypo (lage bloedsuikerwaarde). Volgens de presentator is het hebben van discipline heel belangrijk. Gekke avonden komen niet meer vaak voor en hij probeert gedoseerd van alles te genieten. Sinds een aantal jaar dient hij elke dag insuline te spuiten. Volgens hemzelf is dat te wijten aan de ongezonde levensstijl die hij had na afloop van het ernstige ongeluk in Griekenland. Een deel van de opbrengst uit zijn koffiezaak Blushing wordt gedoneerd aan het Diabetes Fonds. Hij biedt gezonde eet- en drinkmogelijkheden met zo min mogelijk geraffineerde suikers bij Blushing.

Actrice Halle Berry

Halle Berry werd op haar 19e al gediagnosticeerd met diabetes. Ze raakte tijdens de opnames van een televisieserie in een zogenaamde diabetisch coma. Ze bleek een genetische aanleg voor diabetes type 1 te hebben. De actrice zag haar diagnose als een opluchting.Volgens haar maakte de ziekte haar sterker en ze kreeg meer doorzettingsvermogen. Ze paste haar levensstijl drastisch aan. Zo at ze voornamelijk verse groente, vis, kip en pasta en deed ze fruit en rood vlees in de ban. Bovendien huurde ze een personal trainer in die met yoga sessies hielp om haar bloed- en insulinewaardes gezond te houden. Halle Berry is een actieve vrijwilligster voor de Amerikaanse Juvenile Diabetes Association.

Politica Theresa May

Bij de voormalige Britse premier Theresa May, eerder dit jaar opgevolgd door Boris Johnson, werd in 2013 diabetes  vastgesteld. Voorafgaand aan de diagnose had ze te maken met veel gewichtsverlies en naar aanleiding daarvan volgde een bloedtest. Daaruit bleek dat ze diabetes type 2 had. De voorgeschreven medicijnen sloegen echter niet aan en na verder onderzoek bleek dat ze type 1 had. Ze spuit meerdere keren per dag insuline. May moest ooit noodgedwongen een van de regels van het Lagerhuis breken. Zo mag er niet gegeten worden in deze kamer van Britse parlement. May heeft echter zonder in beeld te komen weleens wat noten weggegeten tijdens een debat. Ze heeft vaak aandacht gevraagd voor diabetes. Onder meer door het schrijven van voorlichtingsbrieven aan scholen en het ondersteunen van stichtingen.

Zwemmer Gary Hall Jr.

De voormalige Amerikaanse zwemmer Gary Hall Jr. kreeg in 1999 te horen dat hij diabetes type 1 had. Hij had drie jaar daarvoor tijdens de Olympische Spelen in Atlanta nog 4 medailles gewonnen bij de verschillende zwemafstanden. De verwachting was niet dat hij met diabetes nog op topniveau zou meedoen. Dat bleek een misvatting. Tijdens de Olympische Spelen van Sydney in 2000 en Athene van 2004 won hij nog eens 6 medailles in totaal. Na zijn carrière werkte hij voor verschillende organisaties die onderzoek doen naar diabetes en ook hielp hij kinderen om te leven met deze aandoening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *