Helft nieuwe patiënten diabetes type 2 niet aan medicatie

Helft nieuwe patiënten diabetes type 2 niet aan medicatie

Veel mensen met diabetes type krijgen geen medicatie. Uit recent onderzoek van Nivel blijkt nu dat zo’n 50 procent van de nieuwe diabetes type 2 patiënten in het eerste jaar na diagnose geen medicatie krijgen voorgeschreven. Vooral jongeren die eerst de gang naar diëtist maken starten laat – of helemaal niet – met medicijnen. Zorgverleners beamen eerst te starten met leefstijlbegeleiding indien dat passend is.

Bij diabetes type 2 was natuurlijk al langer bekend dat verandering van leefstijl de basis vormt van de behandeling. Pas als er te weinig resultaat wordt geboekt, kan gekozen worden voor het starten met medicatie. Dit ligt overigens ook aan de glucosewaarde van de patiënt. Mensen met een ernstig verhoogde glucosewaarde starten sneller met medicatie dan mensen met minder verhoogde bloedsuikerwaarden.

Opvallend is dat het vooral bij jongeren loont om richting de diëtist te gaan. Zo kan er later met medicatie worden gestart. Verder blijkt uit het onderzoek dat mannen eerder aan de medicatie gaan dan vrouwen. Dit ligt ongetwijfeld aan het gemiddeld overgewicht. Het percentage mannen met overgewicht is groter dan het percentage vrouwen dat te zwaar is.

Type 2 patiënten die naar een diëtist gaan hebben vaker (ernstig) overgewicht. Dit resulteert in verhoogde glucosewaarden. Deze groep start echter niet eerder met medicatie dan andere mensen met diabetes type 2. Het is goed mogelijk dat juist patiënten met een hoger risico op complicaties vaker begeleiding krijgen van een diëtist. Hierdoor zou het misschien niet nodig zijn om snel te starten met medicatie.

Over het onderzoek

Nivel onderzocht de zorg die patiënten met diabetes type 2 ontvangen van de huisarts en de diëtist. Het onderzoek is gebaseerd op gegevens van bijna 10.000 patiënten met diabetes type 2 uit 308 huisartspraktijken en vanuit 84 diëtisten. Daarnaast zijn interviews afgenomen bij zeven zorgverleners om de resultaten te duiden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *