Even over zwangerschapsincontinentie...

Even over zwangerschapsincontinentie…

Hoewel incontinentie op elke leeftijd voorkomt, hebben ouderen en vrouwen er vaker last van. En zelfs beroemde modellen worden niet gespaard. Vorige maand onthulde het bekende Amerikaanse topmodel Ashley Graham dat ze lijdt aan incontinentie, oftewel ongewild urineverlies, naar aanleiding van de bevalling van haar zoon Isaac Menelik Giovanni Ervin. In een bijzondere post op Instagram vertelde ze openlijk over de problemen waar ze mee te maken had tijdens en na de zwangerschap. Ze bekende dat wegwerpondergoed haar favoriete kledingstuk was geworden.

Volgens Graham wordt er nog te weinig openlijk gesproken over het herstel en de genezing na een bevalling. Het model vindt het belangrijk om te delen dat het niet altijd rozengeur en maneschijn is. Graham had veel steun aan een goede vriendin, die tevens CEO is bij Frida, een Amerikaans bedrijf met producten die helpen tijdens het ouderschap.

Zwangerschapsincontinentie

Nog steeds schamen veel vrouwen zich voor ongewenst urineverlies. Ongeveer een derde van de zwangere vrouwen heeft last van incontinentie. In de laatste fase van de zwangerschap is dit zelfs 50 tot 70 procent. Door de lichamelijke veranderingen komt er extra druk op de blaas en de bekkenbodem. Dit neemt tijdens de zwangerschap toe, omdat het ongeboren kind steeds verder groeit en meer druk uitoefent. Zo krijgt de blaas minder ruimte en zal sneller vol zitten, met als gevolg dat de vrouw regelmatiger moet plassen. Ook leidt het tot het ongewenste verlies van urine.

Een andere reden waarom vrouwen urine verliezen tijdens de zwangerschap is vanwege de slappere spieren rond de vagina en de bekkenbodem. Zwangerschapshormonen zetten dit natuurlijke proces in gang, met als doel de bevalling gemakkelijk te laten verlopen. Een nadeel is dat de sluitspieren minder goed de urine kunnen ophouden. Ook het krachtig niezen, hoesten of lachen kunnen resulteren in onvoldoende tegendruk van de sluitspieren. Dat leidt mogelijk tot het verlies van druppeltjes urine. Na de bevalling zullen de incontinentie klachten langzaam verdwijnen. Hoe lang dit duurt verschilt per vrouw.

Tips beperken urineverlies

Er worden verschillende zwangerschapscursussen aangeboden die helpen bij het beperken van urineverlies. Daarbij wordt de focus gelegd op de bekkenbodem. Er zijn verschillende oefeningen die helpen om de bekkenbodemspieren te trainen. Dit is belangrijk voor een spoedig herstel na de bevalling en ook wordt het urineverlies daarmee beperkt. Ook kan de sluitspier van de blaas worden getraind. Door regelmatig de oefeningen uit te voeren, gedurende een aantal maanden, zal het urineverlies langzaam afnemen. Minder water drinken is niet de oplossing. Dit kan namelijk tot gezondheidsklachten leiden bij de aanstaande moeder en bij de ongeboren baby. Dat is natuurlijk niet de bedoeling. Er wordt geadviseerd om regelmatig naar het toilet te gaan om te proberen te plassen. Ook wanneer er geen aandrang is. Zo wordt het ongewilde urineverlies voorkomen. Het is niet verstandig om te wachten tot de blaas helemaal vol zit.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *