Vitamine D

Helpt vitamine D tegen corona? Ja, zeggen experts

In het Algemeen Dagblad is recent een artikel gepubliceerd waarin artsen, onderzoekers en experts adviseren om vitamine D te slikken tegen het coronavirus. Niet alleen zou het risico op besmetting worden verkleind, ook zouden deze vitamines een ernstig ziekteverloop beperken.

Vitaminetekort in de winter

Hoogleraren Huub Savelkoul en Harry Wichers van de Universiteit Wageningen raden mensen aan om kleine hoeveelheden vitamine D te gaan slikken, omdat inmiddels is bewezen dat vitamine D de weerstand verhoogt, het immuunsysteem versterkt en helpt tegen luchtweginfecties. Voorzichtige conclusies laten zien dat door de inname van deze vitamine mensen minder vatbaar zijn voor besmetting met het coronavirus. Daarnaast zijn klachten milder als iemand wel het coronavirus onder de leden heeft.

Vooral de komende maanden is het noodzakelijk om extra vitamine D te slikken. Tussen de dertig en vijftig procent van de Nederlanders kampt met een vitamine D tekort, vanwege een tekort aan uv-straling. Dit aantal ligt hoger bij mensen met overgewicht, ouderen en Nederlanders die een getinte of donkere huid hebben. Baat het niet dan schaadt het niet. Daar komt het op neer. Het slikken van kleine hoeveelheden kan geen kwaad, maar volgens de onderzoekers is het nog te vroeg om vitamine D daadwerkelijk als behandelmethode in tezetten. Daar is meer onderzoek voor nodig. De immunologen slikken zelf tussen de 20 en 30microgram aan vitamine D.

Wat is vitamine D?

Vitamine D komt in twee verschillende soorten voor, namelijk ergocalciferol (vitamine D2) encholecalciferol (vitamine D3). Vitamine D2 is een plantaardige soort die het lichaam niet zelf aanmaakt. Deze vitamine zit bijvoorbeeld in paddenstoelen. Vitamine D3 wordt door ons lichaam wel zelf aangemaakt uit zonlicht. Dit is ongeveer twee derde van de dagelijkse hoeveelheid. Ook nemen we dit op uit dierlijk voedsel. Vette vis bevat vitamine D3. Denk aanmakreel, haring en zalm. Kleinere hoeveelheden vind je in eieren, vlees en in margarine of halvarine (extra toegevoegd). Een derde van de noodzakelijke vitamine D halen we uit ons voedsel.

Omdat het de komende maanden minder licht is en de zon minder fel schijnt, kan met voedingssupplementen een extra aan vitamine D worden opnemen. Ze bevatten zowel vitamine D2 als vitamine D3. Volgens onderzoeksbureau Info2Action slikken inmiddels 3,5 miljoen Nederlanders deze vitamine aanvullend als supplement. Drogisterijen en online winkels zien de vraag naar vitamine D de laatste tijd dan ook sterk toenemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *