Handen wassen

Voorzorgsmaatregelen corona als diabetespatiënt

Als diabetespatiënt heeft u evenveel kans om besmet te raken met het coronavirus als ieder ander willekeurig persoon. Maar omdat het immuunsysteem bij diabetici is ontregeld, ligt de weerstand over het algemeen wat lager. Dit betekent dat klachten serieuzer van aard kunnen zijn. In het geval van COVID-19 is dat (ernstige) benauwdheid, koorts, verkoudheidsklachten, hoesten en een verlies van reuk/smaak. Om te voorkomen dat u besmet raakt, zijn er verschillende voorzorgsmaatregelen die u kunt nemen.

Handen wassen

Was regelmatig de handen met water en zeep gedurende twintig seconden. Doe dit vooral voordat u gaat koken, voor en na het eten, na het toiletbezoek, bij het aanraken van dieren, wanneer u naar buiten gaat, bij terugkomst thuis en na het hoesten, niezen of de neus snuiten. Gebruik de binnenkant van de elleboog bij het hoesten of niezen. Zo voorkomt u dat anderen mogelijk besmet raken wanneer u zelf onbewust al besmet bent. Was de handen grondig door ook tussen de vingers te wrijven en de polsen mee te nemen. Gebruik in plaats van een katoenen doek een keukenrol bij het afdrogen. Het is een fabel dat warm water beter is dan koud water. Bacteriën en vuil laten ook bij koud water los.

Desinfecteren

Een desinfecterende handgel werkt vaak alleen als de handen van te voren zijn gewassen met water en zeep. Zo niet, dan wordt alleen het vuil van de handen gehaald. Bij een goed gebruik met een desinfecterend middel worden de meeste ziekteverwekkers gedood. Dergelijke middelen worden vooral gebruikt in openbare ruimtes waar het risico op besmetting hoog ligt. Het is niet de bedoeling om thuis gebruik te maken van desinfecterende middelen, want bij veelvuldig gebruik kunnen micro-organismen ongevoelig raken. Wilt u bepaalde oppervlaktes, zoals deurklinken en tafels ontsmetten? Gebruik een allesreiniger of een combinatie van water en zeep.

Mondkapjes

Inmiddels raadt de regering aan om mondkapjes te gebruiken in openbare ruimtes. Het gaat om niet-medische mondkapjes die mogelijk helpen om de virusoverdracht tegen te gaan. Ook heeft het een psychologisch effect en zullen mensen zich meer bewust zijn van het afstand bewaren tot anderen. Katoenen mondkapjes kunnen gewassen worden op 60 graden (compleet programma), maar het is aan te raden om regelmatig een nieuw mondkapje te gebruiken. Die mag overigens maximaal 3 uur aaneengesloten op worden gedaan. Zorg altijd dat u een aantal reserve stuks meeneemt. Bestel mondkapjes online en u heeft ze binnen een dag in huis.

Anderhalve meter afstand

Vermijd groepen en houdt anderhalve meter afstand tot anderen (twee armlengtes). Waarschuw de mensen in uw sociale kring over het verhoogde risico dat u loopt als diabetespatiënt. Mensen zullen automatisch meer rekening met u houden. Wanneer u een afspraak heeft met een verpleegkundige of arts dan is het niet altijd mogelijk om een dergelijke afstand te bewaren. Zorg in dat geval dat u een mondkapje draagt. Uw diabetesmaterialen, zoals glucosemeters, koopt u gemakkelijk online. Zo hoeft u niet risicovol de deur uit.

Hoe kan ik me laten testen op corona?

Wanneer u last heeft van klachten die mogelijk duiden op corona, blijf dan thuis en bel de huisarts of het nummer 0800-1202 (dagelijks tussen 08.00-22.00). De klachten zijn: ademhalingsproblemen, verkoudheidsverschijnselen, koorts, hoesten en niet meer kunnen proeven of ruiken. Er zal vervolgens een afspraak met u worden ingepland. Tijdens het testen wordt er met een wattenstaafje een monster afgenomen in uw keel en/of van het neusslijmvlies. Dit wordt vervolgens geanalyseerd door een laboratorium. U krijgt telefonisch binnen 48 uur uitsluitsel en bij een positieve test zullen de vervolgstappen worden uitgelegd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *