Diabetes type 2 steeds jonger vastgesteld

Diabetes type 2 steeds jonger vastgesteld

Nederlanders worden steeds jonger gediagnosticeerd met diabetes type 2. Een belangrijke oorzaak? De helft van de volwassenen in Nederland is te zwaar.

Steeds vaker diabetes

In opdracht van het Diabetesfonds, voerden het RIVM en Nivel afgelopen jaar een grootschalig onderzoek uit. Van 500 huisartsenpraktijken verspreid over het land werden de registratiegegevens van diabetes geanalyseerd. Dit keer werd ook de leeftijd van patiënten onderzocht. In 2011 was de gemiddelde leeftijd dat diabetes type 2 werd vastgesteld nog 62 jaar. Inmiddels is dat 60 jaar. Toch zien artsen ook steeds jongere diabetespatiënten met type 2. Ongeveer 15.000 dertigers, 15.000 twintigers en 3600 tieners hebben last van deze chronische aandoening. De komende jaren zal het aantal mensen met diabetes verder stijgen, vanwege de toenemende vergrijzing en de bevolkingsgroei.

Diabetes bij jongvolwassen

Volgens hoogleraar diabetesonderzoek Hanno Pijl, van de Universiteit Leiden, is er sprake van een nieuwe ontwikkeling. Twintig jaar geleden werd bij vrijwel niemand uit de jonge leeftijdscategorieën diabetes type 2 vastgesteld. Belangrijkste oorzaken die worden genoemd zijn erfelijkheid in de familie en obesitas. Uit cijfers van het CBS blijkt dat maar liefst de helft van de 20-plussers overgewicht heeft. Begin jaren tachtig was dit nog maar eenderde. Dat diabetes steeds eerder wordt vastgesteld komt ook door de toegenomen alertheid onder artsen. Die zijn zich steeds meer bewust van de gezondheidsrisico’s die zwaarlijvigheid met zich meebrengt op de lange termijn.

Andere aandoeningen

Diabetespatiënten hebben vaak te maken met een minder goed functionerend afweersysteem. Dat maakt ze vatbaar voor andere serieuze aandoeningen. Uit gegevens van het Diabetesfonds blijkt dat de helft van de diabetes type 2 patiënten ook te maken zal krijgen met hart- en vaatziekten. Een derde krijgt last van een aandoening aan de luchtwegen en 45 procent loopt een stofwisselingsaandoening op. Algemeen directeur van het Diabetesfonds, Etelka Ubbens, wil onder het motto ‘iedereen vrij van diabetes’ veel aandacht vragen voor diabetes en op alle mogelijke manieren bijdragen ter voorkoming en genezing van deze chronische aandoening. Zo hebben onderzoekers van het UMC in Amsterdam recentelijk 1 miljoen euro ontvangen van de stichting.

Wilt u ook een steentje bijdragen? De website van het Diabetesfonds biedt de mogelijkheid om te doneren.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *