Kan poepbacterie helpen bij behandeling diabetes?

Kan poepbacterie helpen bij behandeling diabetes?

Stichting DON (Diabetes Onderzoek Nederland) en het Diabetesfonds geven gezamenlijk 1 miljoen euro aan onderzoekers die zich bezighouden met het inzetten van poepbacteriën bij diabetespatiënten. Deze onderzoekers, die verbonden zijn aan het UMC in Amsterdam, hebben inmiddels al een verkennend onderzoek gehouden.

Transplantatie poepbacterie

Diabetesonderzoekers dr. Max Nieuwdorp en dr. Nordin Hanssen gaan de komende vijf jaar drie verschillende onderzoeken verrichten waarbij fecestransplantatie, oftewel het transplanteren van ontlasting, bij diabetes type 1 centraal staat. Aan diabetespatiënten van verschillende poliklinieken wordt gevraagd om samples van hun ontlasting te geven. Onderzoek zal meer inzicht geven in hoeverre dit gelinkt kan worden aan suikerziekte en het immuunsysteem van de diabetespatiënt. Ook zal er daadwerkelijk een poeptransplantatie worden getest bij diabetespatiënten. Eerst worden de darmen van de patiënt grondig schoongespoeld en vervolgens worden gezonde darmbacteriën van een donor of van de patiënt zelf via een slangetje in de neus toegediend. Daar proeft of ruikt de patiënt niets van. Deze techniek wordt reeds ingezet bij andere aandoeningen, zoals de ziekte van Crohn en bepaalde darminfecties.

Verbeteren alvleesklierfunctie

De onderzoekers denken dat diabetes type 1 in de darmen ontstaat en dat met name het immuunsysteem hier wordt beïnvloed. Gezonde darmbacteriën zorgen er mogelijk voor dat het eigen immuunsysteem minder agressief is tegen het eigen lichaam. Bij diabetes type 1 maakt de alvleesklier geen of te weinig insuline aan. Hierdoor blijft er een teveel aan glucose (suiker) in het bloed achter. Deze glucose is de brandstof voor het lichaam en het is essentieel dat het vanuit het bloed goed wordt opgenomen door de lichaamscellen. De aanname is dat door de inzet van goede darmbacteriën de alvleesklierfunctie verbetert en meer stabiel is, waardoor diabetespatiënten minder last hebben van een ongebalanceerde bloedsuikerspiegel. Zo kan worden voorkomen dat diabetici een hypo oplopen, waarbij sprake is van een sterke daling van de bloedglucosewaarde. Vooralsnog zit het onderzoek nog in de verkennende fase en zal het nog jaren duren voordat pas echt duidelijk is of een poepbacterie daadwerkelijk als behandeling kan worden ingezet bij diabetes type 1.

Wat is diabetes type 1?

Diabetes type 1 is een chronische aandoening waar ongeveer 120.000 Nederlanders mee kampen. In vergelijking met diabetes type 2, dat met name wordt veroorzaakt door een ongezonde levensstijl, is bij type 1 een fout in het afweersysteem de oorzaak. Vaak wordt deze vorm van diabetes al in de kindertijd ontdekt, omdat de klachten binnen korte tijd ontstaan en ook duidelijk van aard zijn. Diabetespatiënten met type 1 dienen gedisciplineerd om te gaan met hun ziekte, omdat kleine veranderingen in het dagelijkse leven al van invloed zijn op de gezondheid. Elke dag controleren ze zelf de bloedsuikerspiegel met behulp van een prikpen en glucosemeter. Daarnaast spuiten ze een bepaalde hoeveelheid insuline, zodat het lichaam de suikers uit het bloed kan opnemen. Deze hoeveelheid wordt bepaald aan de hand van strikt zelfmanagement, waarbij vooral de inname van koolhydraten in de gaten wordt gehouden. Elke drie maanden worden diabetici door een arts of diabetesverpleegkundige gecontroleerd.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *