Kiezen voor een glucosemeter

Glucosemeter kiezen? Enkele tips

Veel diabetici meten zelf hun bloedglucose. Aan de hand hiervan wordt insuline toegediend. Een juiste uitkomst van de meting is daarmee van levensbelang. Het meten van bloedglucose gaat in de meeste gevallen vanuit huis met een glucosemeter. In het begin is de huisarts vaak het aanspreekpunt maar al snel wordt overgegaan op thuismeting. Hoe kiest u nu de juiste glucosemeter?

De keuze hangt vaak af van het type meter dat huisarts of behandelaar gebruikt. Veel diabetici nemen dat type meter ook voor thuis. Maar weet dat u zelf altijd mag bepalen welke meter u gebruikt. Apotheek of verzekeraar gaan hier niet over, uiteraard kunnen ze wel adviseren. Maar u kiest altijd zelf.

Keurmerken glucosemeters

De keuze voor de juiste meter kan eenvoudiger worden door te letten op keurmerken en kwaliteitsnormen. Denk aan een ISO-certificering. Vanaf 2018 zijn er landelijke kwaliteitseisen en moeten glucosemeters aan deze ISO standaard voldoen. Maar er zijn ook keurmerken als TÜV Rheinland (vroeger het TNO-keurmerk). TÜV Rheinland beoordeelt nieuwe glucosemeters op nauwkeurigheid en bijvoorbeeld ergonomie. Maar de organisatie herkeurt ook bestaande meters. Als uw glucosemeter beschikt over ISO standaard en TÜV Rheinland zit u goed. Controleer zelf of uw meter voldoet.

Gebruiksvriendelijkheid glucosemeter

Ook niet onbelangrijk is dat de meter makkelijk in gebruik is. Denk daarbij aan grootte en helderheid van display, batterijduur, handzaamheid, grootte knoppen en bijvoorbeeld de snelheid waarmee de uitslag er is.  Veel meters geven binnen 5 seconden resultaat en kennen een groot display. Batterijen zijn vaak eenmalig te gebruiken, niet oplaadbaar en moeten na honderden (soms zelfs duizenden) metingen een keer vervangen worden. De ene meter is wel wat groter dan de ander. Dit kan voor mensen met verminderde motoriek wel prettig zijn.

Teststrips

Iedere meter kent een eigen type teststrip. Bij het kiezen van een meter kiest u dus ook indirect voor een teststrip. Teststrips gaan over de datum. Let er op dat het merk waar u voor kiest lange houdbaarheidsdata hanteert. Maar allemaal kennen ze rond de 12 maanden houdbaarheid. Teststrips kunnen ook een bepaalde grootte hebben die weer handig is voor mensen met verminderde motoriek.

Prijs

Uiteraard speelt prijs ook een grote rol. Glucosemeters worden los verkocht maar ook in startpakketten. Met een startpakket heeft u direct alles in huis. Dus ook prikpen, teststrips en lancetten. Die startpakketten zijn vaak goed geprijsd. Fabrikanten hopen u daarmee te overtuigen hun product te blijven gebruiken. Kijk bij een startpakket dus ook altijd direct naar de prijzen van de losse teststrips en lancetten. Want die blijft u nodig hebben. Prijzen liggen ongeveer tussen de 15 en 50 euro voor een glucosemeter. De duurdere varianten kennen vaak meer opties. Denk aan opslag metingen, exportfuncties en bijvoorbeeld berekenen van gemiddelde waarden.

Top 3 meest verkochte meters

2 gedachten over “Glucosemeter kiezen? Enkele tips”

  1. Pim Schoenmakers

    Hoe is de kwaliteit (nauwkeurigheid) van zo’n bloedsuikermeter als die niet op basis van bloedprikken werkt, maar op basis van een sensor die je achterop de bovenarm plakt? Is dit ook een goede methode?
    M. vr gr.,
    Pim

    1. diabetesmagazijn.nl

      Hoi Pim, de methode is volledig geaccepteerd. Veel diabetes type 1 patiënten stappen over op continemeting. Het advies is altijd om voordat je start met de sensortechnologie eerst met arts of verpleegkundige alles door te nemen. Het is een goede methode, maar eentje met een gebruiksaanwijzing.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *