Ketonen. Wanneer meten?

Ketonen. Wat zijn het en wanneer testen?

Als diabeet meet u het gehalte bloedsuiker periodiek en wordt op basis van deze meting eventueel ook insuline toegediend. Maar iedere diabeet moet ook op z’n hoede zijn voor een ketoacidose (meer info) en de hoeveelheid ketonen in het bloed. Het ketonengehalte wordt steeds vaker gemeten en fabrikanten van glucosemeters spelen hier uiteraard op in.

Wat zijn ketonen?

Om te kunnen leven en bewegen heeft een lichaam energie nodig. Alles wat u eet wordt in de maag en darmen omgezet naar glucose, de brandstof van een lichaam. Dankzij insuline kunnen cellen de glucose omzetten in energie. Mensen met diabetes moeten insuline handmatig inspuiten, zodat de glucose omgezet kan worden in energie. Wanneer er te weinig insuline aanwezig is om glucose om te zetten gaat het lichaam vetten gebruiken. Op dat moment komen ketonen vrij. Ketonen zijn afvalstoffen die vrijkomen als vetten worden afgebroken. Bij teveel ketonen in het bloed kan deze afvalstof tot een ketoacidose leiden. Hierbij verzuurt letterlijk het bloed en vallen organen en andere lichaamsfuncties uit. Tijdig opmerken van een ketoacidose is dus erg belangrijk voor iedereen met diabetes.

U kunt testen op ketonen. Steeds vaker komen er ‘dual’ meters op de markt waarmee u zowel glucose als ketonen kunt meten. Voorbeelden zijn de Diatesse XPER en CareSens Dual meter.

Wanneer ketonen meten?

Er is geen vaste tijd of periode wanneer u moet meten, maar u dient goed te letten op onderstaande symptomen. Wanneer u – als diabeet – last krijgt, wordt aangeraden om ketonen te meten:

 • Dorst en moet vaak plassen
 • Droge mond
 • Adem die naar aceton ruikt (zoetige appel of nagellak)
 • Buikpijn en misselijkheid
 • Wazig zien
 • Versuft voelen

Wat zegt het resultaat van een meting?

Een resultaat onder de 0,6 mmol/L betekent dat u een normaal ketonenniveau heeft.

Bij 0,6 tussen 1,5 mmol/L heeft u een verhoogd ketonenniveau. Vet wordt verbrand, we spreken dan van ketose. Bijvoorbeeld tijdens of na het sporten, maar u heeft wel een risico op een tekort aan insuline. Er is nog geen reden voor alarm, maar let wel op. Drink veel water, eet regelmatig in kleine porties, spuit wat extra insuline in en test later opnieuw.

Een resultaat tussen de 1,6 en 3,0 mmol/L is zorgelijk. U heeft dan een hoog niveau van ketonen met risico op een ketoacidose. Contacteer direct een zorgverlener voor advies. Schakel direct de nooddiensten in als u een resultaat heeft boven de 3,0 mmol/L en zeker wanneer u heeft overgegeven.

Glucosemeters die ook ketonen meten

12 gedachten over “Ketonen. Wat zijn het en wanneer testen?”

  1. diabetesmagazijn.nl

   Beste Johny, deze waardes zijn veel te hoog. Ik adviseer u om de handleiding erop na te slaan en eventueel contact op te nemen met de fabrikant.

  2. Hallo,

   Ik zit eraan te denken om een apparaat aan te schaffen om ketonen te meten bij intermittent Vasten en een keto dieet.
   Is de caresens dual hiervoor geschikt?
   Ik schrok van de bewering dat ketoacidose kan plaatsvinden. Geld dit alleen voor diabetici type 1?
   Bedankt alvast voor uw reactie.
   Ciro

  3. diabetesmagazijn.nl

   Hoi Ciro, ketoacidose is verzuring van je bloed. Een verzuring van je bloed kan voorkomen als je insuline gebruikt. Of als je diabetes type 1 hebt, maar dat nog niet weet. Het treedt dus echt op bij diabetici. Mensen met diabetes type 2 die SGLT-2 remmers slikken, hebben een kleine kans op ketoacidose.

   De CareSens Dual meter wordt veel gebruikt door mensen die een ketogeendieet volgen. Je moet dan precies wanneer je in ketose bent.

  1. diabetesmagazijn.nl

   Hoi Karima, met welke meter doe je dit? In het artikel vind je de waarden. 4 is hoog. Wat zegt de meter/gebruiksaanwijzing hier over?

 1. Ik denk dat een ieder zijn eigen cijfer geeft aan wat hoog of laag isik heb al 15 jaar diabetes dit ketonenwoord is nog nooit gevallen of ik heb een domme dokter

 2. In mijn behandeling voor diabetes (gedurende 40 jaar) is eveneens nog nooit over ketonen gesproken,noch door de internist noch door de diabetes vpl.k. Ik heb 3 maandelijkse controles en ben zelfregulerend (insuline 3 x dgs kortwerkende 1 x dgs langwerkende

 3. Ik heb diabetes 2 en moet eigenlijk een beetje afvallen 8kg en zal me daardoor beter kunnen voelen?!
  Is extra ketonen innemen een oplossing?

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *