Belasting op frisdrank

Belasting op frisdrank?

Het Diabetes Fonds wil het drinken van frisdrank gaan ontmoedigen. Vooral jongeren zouden moeten minderen. Daarom pleit de belangenorganisatie voor belasting op suikerrijke dranken. Het kabinet zou deze belasting op korte termijn moeten invoeren. Daartoe roept het Diabetes Fonds nu op.

Volgens het Diabetes Fonds drinkt een meerderheid van de Nederlandse jongeren dermate veel frisdrank dat er een hoge kans is op overgewicht en diabetes type 2. Diabetes type 2 is vaak aangemaakt. Erfelijk speelt ook een rol, maar in veel gevallen zijn ongezond eten en weinig lichaamsbeweging de oorzaak. Het aantal mensen met diabetes type 2 groeit al jaren. Niet alleen in Nederland. Ook in België en Duitsland is deze trend al jaren waar te nemen.

Prijsverhoging

Uit onderzoek blijkt dat een prijsverhoging op frisdrank overgewicht zal tegengaan. Vooral bij jongeren zal een hogere prijs afschrikken. Het Diabetes Fonds wijst erop dat zo’n 50 procent van de volwassenen in Nederland (ernstig) overgewicht heeft. Bij kinderen en jongeren van 4 tot en met 16 jaar is dit zo’n 15 procent.

“Als we zo doorgaan, dan krijgt een op de drie volwassenen in Nederland die nu 45 jaar of ouder zijn naar verwachting diabetes type 2 in de toekomst. Nu al hebben meer dan 1 miljoen mensen in ons land deze ziekte en wekelijks komen daar bijna duizend mensen bij”, zegt Diena Halbertsma, directeur bij het Diabetes Fonds. Zij sprak afgelopen week met staatssecretaris Maarten van Ooijen (Volksgezondheid) over de suikerconsumptie van jongeren, het aanbod van gezond voedsel en een belasting op suikerrijke dranken.

Er wordt momenteel al geprobeerd om suikerrijke dranken onder jongeren te ontmoedigen. Zo zijn er scholen die de frisdrankautomaten in de ban deden en alleen nog water opnamen in het assortiment. Maar tegen een supermarkt om de hoek valt weinig te doen vanuit scholen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *