Ook jonge vrouwen hebben last van urineverlies

Ook jonge vrouwen hebben last van urineverlies

Urineverlies? Je bent niet de enige. Toch vinden we het vervelend om over dit onderwerp te praten. Ook jonge vrouwen kunnen last hebben van urineverlies. 1 op de 3 vrouwen heeft er last van. Trendy incontinentieondergoed biedt nu uitkomst voor deze groep. Eindelijk is er incontinentieondergoed dat lekker zit én werkt!

Veel vrouwen hebben te maken met ongewenst urineverlies. Ook vrouwen tussen de 30 en 40 jaar oud hebben hier last van. Incontinentie is nog steeds een groot taboe en het gebeurt op momenten dat je bijvoorbeeld moet lachen of hoesten. Maar het kan ook plaatsvinden tijdens de seks, het dansen in de club of het sporten in een drukbezochte sportschool. Dat kan tot schaamtevolle en ongemakkelijke situaties leiden. Niet altijd zijn de oorzaken van urineverlies duidelijk. Mogelijke oorzaken van urineverlies kunnen zijn: simpelweg een slecht werkende blaas, een bevalling, roken, overgewicht of bijvoorbeeld door het drinken van veel koffie en/of frisdrank.

Van taboe naar sexy ondergoed

Verpleegkundige Liselotte Volkers zag het regelmatig voorbijkomen tijdens haar werk: patiënten die na lang aarzelen en vol schaamte duidelijk maakten dat ze last hadden van urineverlies op de meest gênante momenten. Bovendien waren ze niet tevreden met de lelijke ontwerpen van incontinentiemateriaal, dat ook nog niet eens lekker zat. Voor Liselotte was het dé reden om ondergoed te ontwerpen dat én goed oogt én absorberend werkt. Samen met haar broer begon ze het bedrijf Volcare.

Er werden samenwerkingsverbanden gezocht met zorgprofessionals, kledingdesigners en fabrikanten. Met als resultaat een sexy zwarte onderbroek, die niet alleen de urine opvangt, maar ook niet doorlekt. De slip bestaat uit vier lagen. Eerst is er een laag waar de urine snel doorheen gaat, waardoor het minder voelbaar is. Vervolgens zorgt een speciale badstof voor het absorberen van de urine. Dan volgt nog een beschermlaag en tot slot een laag katoen. De onderbroek kan 125 ml urine opvangen in 4 uur. Het is dus ideaal bij stressincontinentie. Dat is wanneer je ongewild urine verliest tijdens fysieke inspanningen.

Positieve reacties

Inmiddels heeft ze veel positieve reacties ontvangen van vrouwen die het hippe ondergoed hebben besteld en veelvuldig gebruiken. Vooralsnog is het alleen bedoeld voor vrouwen die dagelijks een beetje urine verliezen. Het ondergoed werkt niet wanneer je volledig incontinent bent. Mogelijk gaat de incontinentieonderbroek ook uitkomst bieden tijdens de menstruatie. Nog steeds is het lastig om maandverband te verwisselen tijdens het slapen. Op zo’n moment kan dit ondergoed uitkomst bieden. Liselotte heeft dat zelf al met succes uitgeprobeerd, maar ze wil het nog uitgebreider laten doortesten alvorens vrouwen dit tijdens de menstruatie kunnen gebruiken. Feedback van vrouwen is meer dan welkom zegt ze, zodat ze haar kledinglijn kan blijven ontwikkelen.

Handige tips en informatie over incontinentie

Liselotte wil dat haar ondergoed helpt om het taboe rond urineverlies te doorbreken. Veel vrouwen schamen zich ervoor, met als resultaat dat ze niet meer gaan sporten in het openbaar, geen zin meer hebben in seks en het verkeerde materiaal inzetten om het urineverlies op te vangen. Mensen die last hebben van incontinentie kunnen zich ook wenden tot De Continentie Stichting. Op de website kan je veel nuttige informatie lezen en worden tips gegeven om goed te kunnen omgaan met urineverlies.

Het is overigens bedoeld voor iedereen die te maken heeft met enige vorm van incontinentie. Dus niet alleen vrouwen. Verder wordt er op 12 maart de informatieavond ‘Jump! Zonder urineverlies’ georganiseerd in het Thialf te Heerenveen. Oorzaken en oplossingen worden uitgebreid benoemd door verschillende gynaecologen uit Friese ziekenhuizen. Daarbij worden ook serieuze behandelmethoden uitgelegd, zoals bekkenfysiotherapie en operaties.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *