Symptomen diabetes

Herkent u de symptomen van diabetes?

Ongeveer een miljoen mensen in Nederland lopen rond met diabetes. Maar niet iedereen weet dit van zichzelf. Klachten zijn vaak onschuldig en het kan jaren duren voordat het duidelijk is dat het om diabetes gaat. Het is belangrijk om er tijdig achter te komen, want er niets tegen doen kan schadelijk zijn voor de gezondheid! Soms is er al schade opgelopen aan weefsels en organen voordat de diagnose gesteld is.

Allereerst, wat is diabetes? Diabetes ontstaat wanneer er teveel suiker (glucose) achterblijft in het bloed. Glucose is de brandstof voor het lichaam. Insuline reguleert de bloedsuikerspiegel. Dit hormoon, dat wordt aangemaakt in de alvleesklier, zorgt ervoor dat de glucose uit het bloed wordt opgenomen door cellen. Vervolgens wordt dit  verbrand of opgeslagen. Door een tekort aan insuline, blijft er teveel glucose in het bloed.

Bij diabetes type 1 vernietigt het afweersysteem per ongeluk de cellen die insuline aanmaken. Het is een soort fout in het afweersysteem. Patiënten met dit type diabetes dienen dagelijks glucose te meten met een glucosemeter en zullen ook zelf insuline inspuiten met een pennaald. Deze vorm van diabetes wordt vaak op jonge leeftijd al vastgesteld, omdat de symptomen zich duidelijk voordoen.

Bij diabetes type 2 hebben patiënten te weinig insuline in het lichaam, ook reageert het lichaam niet meer goed op de insuline. Negen op de tien mensen met diabetes hebben type 2. Deze vorm van diabetes wordt vaak op latere leeftijd vastgesteld en kan een gevolg zijn van een ongezonde levensstijl. Symptomen zijn vaak minder sterk aanwezig.

Vanzelfsprekend kunt u niet zelf zien of het lichaam niet meer in staat is om het hormoon insuline aan te maken. Soms loopt men jaren rond met diabetes zonder dat het opgemerkt wordt, omdat de klachten niet altijd even duidelijk zijn. Dit is meer het geval bij diabetes type 2. Diabetes type 1 wordt vaak wel snel herkend (op jonge leeftijd). Dit komt omdat men in korte tijd veel afvalt en door de ernst van het ziek voelen eerder een dokter opzoekt. Voor beide typen diabetes geldt overigens ook dat er vergelijkbare symptomen kunnen optreden.

Plassen en dorstig gevoel

Even terugkomend op wat diabetes is. Er blijft teveel glucose in het bloed achter en de cellen krijgen te weinig glucose om te verbranden of om op te slaan. Het lichaam wil toch het teveel aan suiker kwijtraken. Het gevolg is dat u meer zult plassen. Voor het afvoeren van de glucose via urine is namelijk veel vocht nodig. Bijkomend gevolg is dat u een droog gevoel kunt hebben in de mond en ook de behoefte heeft om meer te drinken. Dit komt omdat het lichaam het vochtpeil op gang probeert te houden.

Moe en misselijk

Door een gebrek aan voldoende insuline wordt de glucose uit het bloed niet opgenomen door de cellen, waardoor er minder energie wordt verbrand door het lichaam. Het gevolg is dat u zich slap en moe zult voelen gedurende de dag. Ook kan er misselijkheid optreden. Dit betekent overigens niet dat wanneer u zich herhaaldelijk moe voelt, dit automatisch betekent dat u diabetes heeft. Daar kunnen meerdere oorzaken voor zijn. U dient goed in de gaten te houden wanneer u last heeft van meerdere symptomen die kunnen wijzen op diabetes.

Afvallen

Omdat het lichaam niet meer de glucose als brandstof kan gebruiken, zal het vet gaan verbranden en daarom valt u heel veel af in korte tijd. Bijkomend gevolg is dat het lichaam niet meer in staat is om snel de afvalstoffen kwijt te raken die vrijkomen bij het verbranden van vet. U zult dit merken door een adem die naar aceton ruikt. U weet wel, de geur van nagellakremover. Het afvallen als symptoom komt voornamelijk voor bij mensen met diabetes type 1. Het komt soms voor bij diabetes type 2, maar in veel gevallen maakt het lichaam dan nog wel een beetje insuline aan, waardoor nog steeds de energie uit bloedglucose wordt gehaald in plaats van alleen uit vet.

Overige symptomen diabetes

In 9 van de 10 gevallen is er sprake van diabetes type 2. Deze vorm kent een sluimerend verloop en klachten zijn niet altijd even duidelijk te koppelen aan diabetes. Onderstaand treft u meerdere symptomen die kunnen wijzen op diabetes.

  • Wondjes genezen trager
  • Vaker last van infecties en ontstekingen
  • Verminderde potentie
  • Meer haaruitval dan normaal
  • Slecht of wazig zicht
  • Tintelende handen en voeten
  • Jeuk aan de geslachtsorganen

Er wordt geschat dat ongeveer een derde van de mensen met diabetes type 2 dit zelf niet weet. Dit komt omdat de bovenstaande symptomen een hele andere oorzaak kunnen hebben. Wanneer meerdere symptomen worden vertoond door het lichaam hoeft er nog steeds geen sprake te zijn van diabetes. Desalniettemin is het verstandig dat u tijdig de huisarts raadpleegt wanneer u twijfels heeft. Zoals eerder genoemd, kunnen organen en weefsels schade oplopen als gevolg van het niet aanpakken van diabetes.

2 gedachten over “Herkent u de symptomen van diabetes?”

    1. hier ook chronische pancreatitus, mijn suiker was de laatste controle op het randje. Maar met onze aandoening heb je wel eerder kans diabetus te worden.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *