Problemen aan gebit wijzen mogelijk op diabetes

In Nederland lopen ongeveer 1,2 miljoen mensen rond met diabetes. Echter, een vijfde van deze groep mensen weet dit niet. Ze hebben verborgen diabetes. Het duurt soms jaren voordat iemand met diabetes wordt gediagnosticeerd, omdat symptomen vaag zijn of soms helemaal niet voorkomen. Toch kunnen andere gezondheidsklachten herleid worden naar diabetes, terwijl ze op het oog niets te maken hebben met deze chronische aandoening. Bijvoorbeeld parodontitis, oftewel een ontsteking aan het tandvlees en eventueel ook aan het kaakbot. Tussen de twintig en dertig procent van de diabetespatiënten heeft in enige mate last van een tandvleesontsteking. En omdat ‘gezonde’ mensen vaker naar de tandarts gaan dan dat ze hun glucosewaardes met een glucosemeter controleren, biedt het gebit de mogelijkheid om diabetes sneller te ontdekken.

Parodontitis

Waarom hebben diabetespatiënten vaker last van een ontsteking aan de tanden? Dit komt  door een te hoge bloedsuikerspiegel. Het lichaam probeert de suiker via de urine kwijt te raken, met als gevolg meer dorst en een drogere mond. Dit betekent dat er minder speeksel is. En die beschermt juist de tanden en het tandvlees. Als dit wegvalt dan neemt het risico op gaatjes, schimmelinfecties en tandvleesontstekingen toe. Temeer omdat het weinige speeksel ook nog eens een te hoog suikergehalte heeft. Daarnaast leidt een te hoog gehalte aan bloedsuiker tot beschadigingen aan de bloedvaten, waardoor de doorbloeding verslechtert. Wondjes en ontstekingen zullen minder snel genezen.

Gebitsproblemen diabetespatiënten

Tandartsen en mondhygiënisten kunnen een belangrijke rol spelen bij het vroeg detecteren van diabetes. Met een pocketsonde wordt onderzocht of er sprake is van tandsteen en ontstekingen. Daarna zullen de worteloppervlakten van de tanden grondig worden gereinigd. Wanneer ontstoken tandvlees niet wordt behandeld dan zal de ontsteking dieper komen te liggen. Het wordt dan een chronische tandvleesontsteking, die kan resulteren in het verlies van tanden of kiezen. De ontsteking wordt veroorzaakt door het niet poetsen en flossen van de tanden. Tandvlees beschermt het kaakbot en de wortels van de tanden en kiezen. Het is de tandplak tussen de tand en het tandvlees die de ontsteking veroorzaakt. De bacteriën kunnen vervolgens in het bloed terechtkomen. Deze bacterie bevat een eiwit dat verstoppingen in de bloedvaten en slagaders veroorzaakt. Daarmee ontstaat een vicieuze cirkel. Beschadigingen aan de bloedvaten resulteren in ontstekingen, die vervolgens weer beschadigingen aan de bloedvaten veroorzaken.

Voorkomen tandvleesontsteking

Ontstekingen aan het tandsteen kunnen op verschillende manieren worden voorkomen. Voor diabetespatiënten is dit extra belangrijk, omdat ze een verhoogd risico lopen. Allereerst is het stoppen met roken gewenst, omdat de nicotine de doorbloeding in het tandvlees tegenwerkt. Probeer daarnaast maximaal zeven keer per dag te eten en te drinken. Zo krijgt het lichaam de kans om met speeksel de beschadigende zuren uit het voedsel te neutraliseren. Door groenten te eten wordt de mondflora ook ondersteunt. Verder zorgt water voor een reinigende werking. Drink dus voldoende. Met het poetsen en flossen van de tanden wordt de tandplak beperkt, waardoor tandsteen minder snel zal ontstaan. Tot slot is het aan te raden om minder suiker en zetmeel te eten, omdat dit juist de aanmaak van tandplak bevordert.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *