#diabetes1challenge

Hoe voelt het om diabetes te hebben?

Met deze app komt u dat te weten!

Novo Nordisk heeft recent een app ontwikkeld die mensen meer bewust wil maken van diabetes type 1. Het Deense bedrijf is een grote ontwikkelaar in de diabeteszorg en is inmiddels wereldwijd actief. Door de app te installeren kunt u de zogenoemde #diabetes1challenge aangaan. De uitdaging is om 48 uur lang virtueel te ervaren hoe het is om met diabetes type 1 te leven.

Hoe ervaart een BN’er deze challenge?

De bekende televisiepresentatrice Tooske Ragas is het boegbeeld van de challenge. Als tante van een nichtje met diabetes wilde ze weleens weten hoe deze chronische aandoeninginvloed heeft op haar dagelijkse leven. Ze vond het lastiger dan ze in eerste instantie dacht. “Ieder moment van de dag werd ik gestoord door, maar ook gestoord van die app”, legt Tooske uit op de speciaal gelanceerde website diabetes1challenge.nl. Ze vond het vooral lastig om continu keuzes te maken en na te denken over dingen waar ze normaalgesproken niet bij stil hoeft te staan. Bijvoorbeeld over de bloedsuikerspiegel, het calorieverbruik en haar fysieke activiteiten. De tv-presentatrice daagt u ook uit om mee te doen, zodat u zelf ervaart hoe het is om dag in dag uit met diabetes te leven en welke mentale druk dit geeft.

Diabetes type 1

In Nederland hebben meer dan 100.000 mensen diabetes type 1. Het is een auto-immuunziekte, waarbij het eigen afweersysteem de cellen aanvalt die insuline aanmaken in de alvleesklier. Insuline is een hormoon dat nodig is om de suikers uit het bloed te halen, zodat ze door de lichaamscellen als energiebron kunnen worden gebruikt. Een teveel aan bloedsuiker kan tot ernstige gezondheidsklachten leiden. Diabetespatiënten met type 1 spuiten daarom dagelijks insuline in hun lichaam. Om te weten hoeveel insuline ze precies moeten toedienen is het van essentieel belang om ieder moment van de dag op de hoogte tezijn van de eigen bloedsuikerspiegel, de inname van het aantal suikers uit voedsel en de mate van lichaamsbeweging. Maar er zijn nog veel meer factoren die van invloed zijn. Met de diabetes uitdaging komt u daar meer over te weten.

Zelf aan de slag

Bent u zelf diabetespatiënt? Vraag aan uw omgeving om mee te doen aan deze challenge en u zult merken dat het bewustzijn over uw situatie groeit en dat er meer begrip is voor uw dagelijkse diabeteszorg. De app is via de pas gelanceerde website te downloaden, maar Android gebruikers kunnen deze DT1 day2day app ook direct downloaden in de Google PlayStore. Mensen met een iPhone kunnen terecht in de App Store van Apple.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *