Wat is een diabetische voet?

Wat is een diabetische voet?

Veel mensen met diabetes hebben last van hun voeten. Dit wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Het kan resulteren in chronische wondjes en in het ergste geval zelfs amputatie. Kortom, het is niet iets om te onderschatten. Maar waarom hebben diabetici specifiek last van de voeten en wat is er tegen te doen? Lees het hieronder.

Symptomen

In de voeten treedt een verdovend of tintelend gevoel op (alsof je op watten loopt). Voeten kunnen ook koud aanvoelen. Blaren voel je minder. Ook kun je er te laat achter komen dat je voeten te knellend zitten in de schoenen. Zweetklieren werken ook minder goed, waardoor de huid droger en dunner wordt. Hierdoor ontstaan wondjes en schimmelinfecties. Wondjes kunnen veranderen in een zweer, ook wel ulcus genoemd. Die zijn ook nog eens moeilijker genezen door de beschadigde bloedvaten waar diabetici mee kampen. Het is zelfs mogelijk dat er kleine breuken ontstaan, omdat je een instabiel looppatroon ontwikkelt. Dit wordt ook wel een Charcot voet genoemd. Door de afwijkende voetstand zal je voet er rood en opgezwollen uitzien. Lopen zal moeilijker gaan. Een Charcot voet komt gelukkig niet vaak voor.

Oorzaak diabetische voeten

Diabetici kunnen regelmatig te maken hebben met een te hoog bloedsuikergehalte. Het lichaam weet de overtollige suiker niet uit het bloed te halen met als gevolg dat bloedvaten beschadigd raken. Daardoor wordt de bloedvoer naar de zenuwen belemmerd. Weefsels krijgen te weinig zuurstof en er kan zenuwschade ontstaan. Hierdoor worden signalen niet meer goed doorgegeven tussen de hersenen enerzijds en de spieren, interne organen en huid anderzijds. En dit is vaak snel te merken aan de voeten.

Voorkom complicaties aan voeten

Niet iedereen met een diabetische voet krijgt last van zweren, maar het risico is veel groter dan bij mensen die geen diabetes hebben. Het is voor diabetespatiënten erg belangrijk om de bloedsuikerspiegel in balans te houden. Daarnaast is het aan te raden om de voeten regelmatig te controleren op onregelmatigheden, zoals verkleuringen, wondjes en vervormingen. Het gebruik van een spiegel is daarbij handig voor het checken van de onderkant van de voet. Nagels dienen recht af te worden geknipt. Ook mogen ze niet te kort worden geknipt. Voetbaden kunnen beter worden vermeden. Verder wordt het afgeraden om op blote voeten te lopen. Zo voorkom je dat je in iets scherps stapt zonder dat je dit voelt. Ook beperk je het risico op infecties bij bestaande wondjes. Maar ook slecht zittende schoenen en naadjes van sokken kunnen al wondjes veroorzaken. Bij het dragen van schoenen dien je beknellingen en drukpunten te vermijden. Goed schoeisel is dus extra belangrijk voor diabetespatiënten. Sommige mensen hebben een verhoogd risico op voetproblemen. Bijvoorbeeld door te roken, door een slechte voethygiëne toe te passen of door gezondheidsproblemen uit het verleden.

Behandeling

Maak een afspraak met de huisarts of het ziekenhuis wanneer wondjes niet snel genezen. Op tijd behandelen is essentieel voor het genezen van diabetische voetwondjes. Wanneer een wond lange tijd niet behandeld wordt kan het uiteindelijk resulteren in amputatie van een teen, voet of been. Voor de behandeling worden vaak meerdere specialisten ingezet, zoals een internist, dermatoloog en vaatchirurg. Afhankelijk van de voetproblemen wordt een specifieke behandeling gekozen. Dit is bijvoorbeeld het verwijderen van eelt, het behandelen van bestaande wonden met antibiotica, het aanmeten van steunkousen en orthopedische schoenen en het geven van voorlichting. Soms is een speciale ingreep nodig. Bijvoorbeeld bij het verbeteren van de doorbloeding of voor het verwijderen van een infectie. Er kan ook een hyperbare zuurstoftherapie worden ingezet. Je ademt dan 100% zuurstof in, waardoor de voeten weer voldoende zuurstof krijgen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *