Jaarlijks 39.000 doden door diabetes

Jaarlijks 39.000 doden door diabetes

Mensen met diabetes overlijden eerder dan mensen zonder diabetes. Bij mensen met diabetes type 2 ligt de levensverwachting vier jaar lager, bij type 1 gaat het zelfs om dertien jaar. De levensverwachting hangt af van de complicaties die diabetici krijgen. Dit concluderen Nivel en het RIVM na een recente studie.

Bij mensen met diabetes type 1 ligt de levensverwachting gemiddeld lager doordat ze de ziekte op jonge leeftijd al krijgen en daardoor veel eerder complicaties ontwikkelen. Denk aan hart- en vaatziekten en schade aan nieren en zenuwen. Een instabiele bloedsuiker over langere tijd veroorzaakt complicaties. Daarom is het belangrijk dat de bloedsuiker vaak wordt gecontroleerd en binnen de juiste waardes blijft. Volgens Nivel en RIVM overlijden gemiddeld 39.000 mensen per jaar met diabetes. Dat is ruim 25 procent van het totaal aantal overledenen.

Nieuwe ontwikkelingen

Erik Serné, internist-vasculaire geneeskunde/diabetologie, vindt het verschil in levensverwachting tussen mensen met en zonder diabetes schokkend, maar is hoopvol door nieuwe ontwikkelingen. “Bij type 2 diabetes kunnen innovatieve (leefstijl)behandelingen iets doen aan dit verlies aan levensjaren. Voor type 1 diabetes worden de mogelijkheden tot vroegtijdige en strikte behandeling van de hoge bloedsuikerwaarden, de belangrijkste oorzaak van vroegtijdig overlijden, steeds beter.”

Belang onderzoek

Volgens Etelka Ubbens, algemeen directeur van het Diabetes Fonds, zetten de onderzoekscijfers aan tot meer bewustwording over de gevolgen van diabetes. “De cijfers onderstrepen het grote belang van wetenschappelijk onderzoek en behandelingen. De ontwikkelingen gaan snel op het gebied van innovatieve hulpmiddelen die de bloedsuikerregulatie helpen verbeteren. Dat stemt hoopvol en zorgt voor een hogere levensverwachting en minder complicaties.”

Kunstalvleesklier en poeptransplantatie

Een belangrijk onderzoek dat het Diabetes Fonds financiert is bijvoorbeeld de kunstalvleesklier. Deze meet constant de bloedsuikerwaarde en als deze te hoog of te laag is, stuurt de kunstalvleesklier automatisch bij. Een ander onderzoek wordt verricht door het team van Prof. dr. Max Nieuwdorp dat bekijkt of poeptransplantatie leidt tot minder lage- en hoge bloedsuikers. Bij deze behandeling worden gezonde bacteriën overgebracht in de darmen van mensen met diabetes type 1.

In Nederland hebben ruim 1,1 miljoen mensen diabetes. Het gaat om 110.000 mensen met diabetes type 1 en 1.050.000 mensen met diabetes type 2. Het aantal diabetici groeit. In 2040 zal het aantal naar verwachting zijn gegroeid tot 1.300.000.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *