Diabetes en coeliakie
Wat hebben diabetes en coeliakie met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Toch blijken ze verwant. Wist u dat 5 procent van de diabetici (type 1) ook coeliakie …
Wat hebben diabetes en coeliakie met elkaar te maken? Niet veel zou je denken. Toch blijken ze verwant. Wist u dat 5 procent van de diabetici (type 1) ook coeliakie …
Alle diabetici hebben ermee te maken: bloed prikken en/of insuline spuiten. Bloed prikken gebeurt met lancetten en het spuiten van insuline met injectiemateriaal zoals pennaalden (en soms nog met insulinespuiten). …
In het verleden werden glucosemeters zo nu en dan gratis verstrekt. De meters werden bijvoorbeeld weggegeven via de apotheek of huisarts. Vaak ging het om meters van Accu-Chek en Bayer …
We krijgen regelmatig vragen over een verschil in glucosemetingen. Een glucosemeter kan om 10 uur in de morgen, een ander resultaat geven dan om 6 uur in de avond. Ook …
Veel mensen met diabetes meten hun bloedglucose. Of het nu om type 1 of type 2 diabetes gaat. De bloedglucose kan momenteel op 2 verschillende manieren worden gemeten. Middels een …
Als diabetespatiënt is het belangrijk om goed op uw voeding te letten. Zo voorkomt u dat de bloedsuikerspiegel te hoog of te laag is. Met name een teveel aan suiker …
Metformine is een geneesmiddel dat bij diabetes type 2 wordt gebruikt. Het is op recept verkrijgbaar bij de apotheek en staat op de lijst van essentiële geneesmiddel van de WHO. …
Wat is metformine? En waarom wordt het gebruikt door diabetici? Lees verder »
Diabetici zijn uiteraard gebaat bij een gezond voedingspatroon. Vanwege een zwakker immuunsysteem hebben diabetespatiënten meer kans op gezondheidsklachten. Door de juiste voedingsstoffen binnen te krijgen, wordt de kans op dergelijke …
In Nederland hebben 1,2 miljoen mensen diabetes. Een vijfde weet dit nog niet, omdat klachten nog te vaag zijn. Als we het over diabetes hebben, dan gaat het vooral om …
Diabetes wordt altijd in verband gebracht met het hormoon insuline. Maar ook een ander hormoon speelt een essentiële rol in het leven van diabetespatiënten, namelijk glucagon. Wat maakt dit stofje …
In Nederland ligt het aantal patiënten met chronische wonden op ongeveer 500.000 per jaar. Hoewel de term chronische wond impliceert dat het om een wond gaat die altijd blijft zitten, …
Veel mensen met diabetes hebben last van hun voeten. Dit wordt ook wel een diabetische voet genoemd. Het kan resulteren in chronische wondjes en in het ergste geval zelfs amputatie. …
We kunnen niet zonder bloed. Ons hele lichaam wordt ervan voorzien aan de hand van ons hart, slagaders, aders en vaten. We leggen je uit wat bloed is en welke …
Als diabeet meet u het gehalte bloedsuiker periodiek en wordt op basis van deze meting eventueel ook insuline toegediend. Maar iedere diabeet moet ook op z’n hoede zijn voor een …
Veel mensen blijken nog niet (helemaal) te weten wat glucose nu echt is. En wat meten we met een glucosemeter nu werkelijk? Tijd om wat dieper in te gaan op …
Ongeveer een miljoen mensen in Nederland lopen rond met diabetes. Maar niet iedereen weet dit van zichzelf. Klachten zijn vaak onschuldig en het kan jaren duren voordat het duidelijk is …
Bij diabetes is de hoeveelheid suiker in het bloed (bloedsuiker) te hoog. Maar wat is bloedsuiker nu precies? Hoe verwerkt uw lichaam bloedsuiker? Welke waarden zijn gezond? En hoe kunt …
Ongeveer 1 miljoen mensen in Nederland hebben diabetes. En elke dag komen er weer 200 bij. Het is daarmee de meest voorkomende ziekte in ons land. Diabetes beheerst het leven …
Iedereen kan diabetes krijgen. Wat de gevolgen zijn van diabetes is over het algemeen bekend. Maar hoe diabetes eigenlijk ontstaat is vaak minder bekend. Vooral bij type 1 is het …