Zelf glucose meten

Tips bij het zelf meten van glucose

Het merendeel van de mensen met diabetes gebruikt een glucosemeter om de bloedglucosewaarde te controleren. Het controleren van de bloedglucosewaarde is gelukkig eenvoudig, toch zijn er een aantal zaken om op te letten. In dit artikel beschrijven we enkele tips en ‘best practices’ om het meten van glucose te makkelijk mogelijk te maken.

Uiteraard zijn er hulpmiddelen nodig. Denk aan meter, teststrip, prikpen en lancet. Deze viereenheid gaat eigenlijk altijd samen. Met de prikpen en lancet prikt u in de vinger waarbij een druppeltje bloed vrijkomt. Vervolgens houdt u de deze druppel tegen de daartoe bestemde zijde van de teststrip die aan de andere zijde vastzit aan de glucosemeter. Binnen een paar seconden krijgt u het glucosegehalte te zien. Eenvoudig natuurlijk, maar het resultaat van een meting kan sterk afwijken als de handelingen niet op een juiste manier zijn uitgevoerd.

Meet ook uw bloedsuikerspiegel wanneer u nog  geen insuline hoeft te spuiten. Dit is vaak het geval bij diabetes type 2. Deze groep krijgt dikwijls medicijnen voorgeschreven of er wordt advies gegeven op het gebied van voeding en beweging. Desalniettemin is het belangrijk om inzicht te hebben in de waarde van de bloedglucose in het lichaam. Meten = weten!

Glucosemeters

Kies een glucosemeter die u zelf het prettigst in gebruikt vindt. Lees meer over een glucosemeter kiezen. Wat voor de één een onhandig apparaat is, kan voor de ander juist weer gemakkelijk in gebruik zijn. Naast het gebruiksgemak dient u altijd te letten op het keurmerk en de kwaliteitscontrole van het apparaat. Een nauwkeurige en betrouwbare meting is essentieel voor iedere diabetespatiënt. Lees goed de handleiding van de glucosemeter door of laat u informeren door de huisarts. Na verloop van tijd kunnen de resultaten van het apparaat minder nauwkeurig worden. Door middel van ijkvloeistof kan de betrouwbaarheid van de glucosemeter worden gecontroleerd. Deze vloeistof – die op een teststrip is aangebracht – kan controleren op afwijkingen van het apparaat.

Schone handen

Het is belangrijk om uw handen met water en zeep te wassen en goed te drogen met een schone doek, voordat u gaat prikken. Ook wanneer u er echt geen zin in hebt. Het zal een routine moeten worden. Het kan namelijk voorkomen dat er nog suiker uit eten en drinken op uw vingers zit. Bijvoorbeeld door het eten van fruit. Met als gevolg dat het zich mengt met de geprikte bloeddruppel. Hierdoor kan er ineens een veel te hoge glucosewaarde verschijnen op de diabetesmeter en spuit u misschien meer insuline dan nodig is.

Aanraken teststrip

Let ook op het vasthouden van de teststrip voor deze in de glucosemeter te plaatsen. Op één zijde van deze strip zit een sensor die in verbinding komt te staan met de glucosemeter. Wanneer u deze sensor aanraakt met vingers die nog bevuild zijn kan een onbetrouwbare uitslag volgen. Bevestig de teststrip daarom met schone vingers. Houd de teststrip halverwege vast tussen duim en wijsvinger en plaats het op deze manier in de glucosemeter.

Nieuwe lancet

Maak altijd gebruik van nieuwe lancetten (naalden). Hiermee voorkomt u dat er nog bloed van de vorige keer wordt meegetest. Ook is de lancet scherper, waarmee u voorkomt dat u meerdere keren moet prikken voor een druppel bloed. En tot slot vermijdt u er infecties mee. Wanneer u voor het eerst gaat prikken is het verstandig om de diepte van de naald op halverwege in te stellen. Vervolgens kunt u zelf bepalen of u steeds diep genoeg prikt of juist niet. Maar pas op voor het te diep prikken. Dit kan leiden tot wondjes en eeltvorming.

Bloeddruppel prikken

Prik wat meer aan de zijkant van de vingertop. Dit is minder pijnlijk. In het midden van de vingertop is de huid gevoeliger omdat er meer zenuwen lopen. Bovendien zal dit gedeelte van de huid na verloop van tijd dikker worden, zeker wanneer daar veel geprikt wordt. Met als gevolg dat het dan moeilijker wordt om de huid te doorboren. Toch is het voor ieder persoon anders. Niet altijd kan er even goed bloed worden geprikt aan de zijkant van de vingertop. Probeer dan een andere vinger. Druk niet in uw vinger om er een druppel uit te persen. In dat geval komt er ook lichaamsvocht mee, waardoor het geen accuraat en betrouwbaar resultaat zal opleveren. Het is beter om de doorbloeding te stimuleren door de onderkant van de vinger te masseren.

Het kan voorkomen dat u ergens bent waar u niet optimaal kunt prikken of bijvoorbeeld de handen niet kunt wassen. Bijvoorbeeld tijdens het sporten, in de auto of tijdens een lange wandeling in de natuur. Uw handen zullen onder het zweet en viezigheid zitten en dus kan er wellicht een niet betrouwbaar resultaat optreden. In dat geval kunt u twee keer bloed prikken. De eerste druppel veegt u weg met een schoon zakdoekje. Vervolgens kunt u de tweede druppel gebruiken om mee te testen. Hetzelfde geldt voor het gebruik van alcohol om de vingers mee schoon te maken. Er bestaat een kans dat resten van de alcohol zich mengen met de bloeddruppel. Veeg daarom ook na het gebruik van alcohol de vingers schoon en gebruik een tweede bloeddruppel.

Populaire glucosemeters

4 gedachten over “Tips bij het zelf meten van glucose”

  1. Marius Oerlemans

    Ik er ook een bloed suiker meter die op de vinger gaat net als een zuurstof meting van het bloed dus je schuif hem om de vinger en hij meet je bloed suiker spiegel komt waarschijnlijk uit Italie dat werd mij verteld in het UMC te Rotterdam. Graag een antwoord of die ook hier te koop is

    1. diabetesmagazijn.nl

      Beste Marius, dit model zegt mij niets. Heeft u meer informatie over het product? Of een merk?

  2. Sinds kort diabetes en dus aan he prikken. Wat mij enorm opvalt is dat als je direct achter elkaar meerdere metingen doet (in bijvoorbeeld verschillende vingers) dat de bloedsuikerwaarde flink kan verschillen. Ene keer 7.5, direct daarna 9.9. Ik heb dit op meerdere dagen getest (paar keer achter elkaar prikken) en elke keer is het hetzelfde liedje. Dat zegt mijns inziens alles over de betrouwbaarheid van de gemeten bloedsuikerwaarde! Waar kun je eigenlijk nog van op aan?

  3. Tom, mijn ervaring is al niet veel beter. Zeer wisselvallig, ook na twee keer kort na elkaar testen. Ik vraag me af of stress hier niks mee te maken zou kunnen hebben. Men wil het weten en dat vervalst naar mijn oordeel het resultaat. Te nemen met een korrel zout, die testjes. Jammer.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *