Huidverzorging bij diabetes

Een gezonde huid bij diabetes? Let op de juiste huidverzorging

Huidinfecties, voetproblemen of een jeukende huid. Met diabetes heeft u er vaker last van dan iemand zonder diabetes. Sterker nog: zo’n 30% van alle diabetici heeft huidproblemen. Wat zijn de meest voorkomende huidproblemen bij diabetes? En hoe komt het eigenlijk dat u meer kans heeft op huidproblemen? Abena geeft tips over hoe u uw huidconditie het best op peil kunt houden en huidproblemen kunt voorkomen of beperken.

Huidproblemen bij diabetes

Bekende huidproblemen bij diabetes zijn jeuk, wondjes aan de voeten en infecties.

Huidinfecties

De huidinfectie die het meest voorkomt bij diabetes is een infectie veroorzaakt door de gist Candida albicans. De infectie manifesteert zich in de mond, huidplooien, nagelriemen en in en rond de vagina en komt het vaakst voor tussen de middelvinger en de ringvinger van de handen. Waarschijnlijk bevordert het dragen van een ring de groei van bacteriën doordat water, zeepresten en andere irriterende stoffen op de huid achterblijven.

Jeuk

Heeft u een ernstigere vorm van diabetes? Dan is de kans groot dat u regelmatig last hebt van jeuk. Door het droger worden van de huid (o.a. als gevolg van het dagelijkse verlies van urine) kunnen kleine scheurtjes in de opperhuid ontstaan. Deze scheurtjes leiden tot de bekende jeukklachten.

Voetproblemen

Hoe langer uw zenuwvezels zijn, hoe vatbaarder ze zijn voor schade. De zenuwvezels naar de voeten zijn de langste vezels van het lichaam. Problemen aan de voeten zijn dan ook een veel voorkomend verschijnsel bij mensen met diabetes. Doordat zenuwen en bloedvaten beschadigd raken, is het gevoel in uw voeten minder en merkt u een wondje minder snel op.

Suikerplekken

Suikerplekken zijn kleine ovale rode plekken – meestal zo’n 0,5 tot 1 centimeter groot – die vooral op de scheenbenen ontstaan. Na enkele dagen ontstaat er een lichte schilfering op de huid en uiteindelijk blijft er soms een bruine vlek over. Suikerplekken of diabetische dermopathie zijn het gevolg van door diabetes beschadigde bloedvaatjes in de huid.

Controleren glucosewaarden

Oorzaken huidproblemen bij diabetes

Ook al is diabetes niet te genezen – en huidproblemen veroorzaakt door diabetes ook niet – er zijn wél manieren om de schade te beperken of huidklachten die verband houden met diabetes te voorkomen. Beperken en voorkomen is eenvoudiger als u de oorzaken van huidproducten weet. Oorzaken kunnen zijn:

Schade aan bloedvaten

Eén van de oorzaken voor huidproblemen zijn verhoogde bloedsuikerwaarden. Deze leiden tot het versuikeren van bloedcellen en zenuwvezels. De overtollige suiker moet ergens heen en plakt aan de bloedcellen en zenuwvezels vast. De bloedvaten worden daardoor dikker en stugger en raken eerder beschadigd. Vetten in uw bloed blijven zo gemakkelijker kleven aan de wand van de bloedvaten, waardoor deze vernauwen. Dit heet aderverkalking (oftewel atherosclerose). Het gevolg hiervan is dat uw bloed minder makkelijk door het lichaam stroomt en dat organen minder bloed en zuurstof krijgen.

Schade aan zenuwen

Door een verminderde doorbloeding kan er ook schade ontstaan aan de kleine bloedvaatjes om de zenuwen heen. Hierdoor krijgen de zenuwen onvoldoende zuurstof en voedingsstoffen en treedt er schade op. Door de beschadiging in de zenuwen neemt het gevoel in delen van je lichaam af. Ook kan het zijn dat je zenuwpijn (neuropathie) krijgt. Mensen met diabetes kunnen op elk moment een neuropathie ontwikkelen, maar meestal gebeurt dit pas jaren na de diagnose.

Gevoeligheid voor infecties

Een andere oorzaak is een verhoogde gevoeligheid voor infecties. Het is niet helemaal duidelijk waarom u met diabetes vaker huidinfecties heeft, een mogelijke verklaring zou kunnen zijn dat een verhoogde suikerconcentratie in uw huid een betere voedingsbodem is voor bacteriën en gisten.

Voorkomen is beter dan genezen

Nu u meer weet over de oorzaak van huidproblemen bij diabetes, helpen we u graag met tips voor de juiste huidverzorging. Om huidproblemen te verhelpen, maar ook hopelijk te voorkomen. Voorkomen is immers beter dan genezen.

Zorg voor stabiele bloedglucosewaarden

Met stabiele glucosewaarden ontstaan er geen bloedsuikerpieken, met minder schade aan bloedvaten en zenuwen tot gevolg. Met stabiele bloedwaarden kunt u ook suikerplekken voorkomen. Voedingspatroon en medicatie moeten dus in de gaten gehouden worden.

Hydrateer de huid goed

Door regelmatig met een goede, hydraterende crème (zoals Intensive Care Cream of Barrièrecrème) te smeren, blijft de huid gehydrateerd en voorkomt u uitdroging en jeuk. Met hydrateren kunt u ook droge en schilferige huid behandelen en voorkomen. Ook als deze veroorzaakt is door suikerplekken.

Gebruik lichaamsverzorgingsproducten die schadelijke bacteriën neutraliseren en een ontsteking of infectie kunnen voorkomen, bijvoorbeeld Intimate Care Wash intiem verzorging met een lage pH. Om de bloedsomloop van uw benen te stimuleren, kunt u Active gel gebruiken. Deze gel heeft een verkoelend effect en helpt ook bij jeuk.

Drink minimaal 1,5 liter water per dag

Door genoeg te drinken voorkomt u uitdroging en vermindert u jeuk.

Kies de juiste kledingstukken

Bepaalde kleding kan irriteren en tot jeuk en druk leiden. Denk aan sokken met naden bijvoorbeeld. Dit geldt ook voor knellende schoenen, die bovendien niet bevorderlijk zijn voor de doorbloeding. Speciale diabetische sokken kunnen helpen om druk te verlagen en huidirritatie te voorkomen.

Houd de huid goed droog

Gisten en schimmels houden van vochtige plekken. Het is dus belangrijk dat u de huid goed droog houdt en zo min mogelijk zeepproducten met een hogere pH dan de huid (5 pH) te gebruiken. Handsieraden kunt u het beste afdoen voordat u de handen wast en droogt, zo blijft het niet vochtig tussen de vingers.

Geef voeten en tenen extra aandacht

Het drooghouden van de huid geldt vooral ook voor voeten en tenen. Smeer uw voeten na het wassen en afdrogen in met hydraterende barrièrecrème. Tussen de tenen kunt u bijvoorbeeld Abena Zinkspray gebruiken. Zo voorkomt u schimmels en verlicht u jeuk. Sowieso kan het geen kwaad zowel de onderkant van de voeten als de ruimtes tussen de tenen regelmatig te controleren. Hoe eerder u erbij bent, des te beter huidproblemen voorkomen kunnen worden!

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *